‘RTL 4 plaatste voor documentaire vijf nepleerlingen op Veenendaalse school’

RTL 4 heeft voor een documentaireserie vijf ‘nepleerlingen’ op een middelbare school in Veenendaal geplaatst zonder medeweten van leerlingen en docenten. Alleen de schoolleiding was ervan op de hoogte dat het om acteurs ging, meldde de Volkskrant vrijdag. De producent wilde met de serie een „realistische kijk” geven op het leven van scholieren. RTL 4 heeft de opnames gestaakt.

Eind januari werden de vijf leerlingen geïntroduceerd bij de scholieren en het personeel van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV), die op dat moment al op de hoogte waren van de tv-productie op de school. Nog geen twee weken later ontstond onrust en lichtte de schoolleiding het personeel in over de nepleerlingen. Leerlingen waren erachter gekomen dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media, aldus een leerkracht tegen de Volkskrant.

Ook waren er geen oude cijfers van de leerlingen te vinden, zo ontdekten docenten. Volgens de leerkracht vonden leerlingen het onprettig dat hun medescholieren niet te vertrouwen waren.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, CU) liet vrijdag in Goedemorgen Nederland weten dat hij het nieuws nog niet bevestigd had gekregen. Wel reageerde hij vol ongeloof op het handelen van RTL en de school. Toezichthouders en het bestuur moeten beoordelen wat er is gebeurd, aldus Slob.

In 2012 ontstond ophef over een ander programma van RTL waarin heimelijk werd gefilmd. Producent Eyeworks wilde toen de spoedeisende hulp van het VUmc in beeld brengen. Patiënten werd in sommige gevallen pas na de opnames om toestemming gevraagd. RTL zond uiteindelijk één aflevering van die realityserie uit. (NRC)