RTL 4 plaatste nepleerlingen op Veenendaalse school

Er ontstond onrust op de school nadat scholieren nepprofielen van hun nieuwe klasgenoten op sociale media hadden gevonden. De opnames zijn inmiddels stilgelegd.

Het Christelijk Lyceum in Veenendaal.
Het Christelijk Lyceum in Veenendaal. Flip Franssen

RTL 4 heeft voor een documentaireserie vijf ‘nepleerlingen’ op een middelbare school in Veenendaal geplaatst zonder medeweten van de leerlingen en docenten. Alleen de schoolleiding was ervan op de hoogte dat het om acteurs ging. De producent wilde met de serie een “realistische kijk” geven op het leven van scholieren. RTL 4 heeft de opnames inmiddels gestaakt, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant vrijdag.

De producent van het programma, Vincent TV Producties, wilde met de serie “het leven op een middelbare school door de ogen van nieuwe leerlingen” vastleggen. De docenten en leerlingen van het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) wisten wel dat er gefilmd zou worden, maar niet dat de producent de nieuwe leerlingen in de klas zou plaatsen.

“De vijf jongeren hebben tijdens hun middelbareschooltijd problemen ondervonden die voor veel scholieren herkenbaar zijn. Ze zijn gescreend door het productiebedrijf en gevraagd terug te keren naar een middelbare school”, aldus RTL.

Nepprofielen

Sinds eind januari werd er gefilmd. Toen scholieren erachter kwamen dat hun klasgenoten niet waren wie ze zeiden te zijn, ontstond al snel onrust. Pas daarna lichtte de schoolleiding het personeel in.

De leerlingen waren erachter gekomen dat hun nieuwe klasgenoten nepprofielen hadden op sociale media, aldus een leerkracht tegen de Volkskrant. Ook waren er geen oude cijfers van de leerlingen te vinden in de systemen, zo ontdekten docenten. Volgens de leerkracht zouden leerlingen het onprettig hebben gevonden dat hun medescholieren niet te vertrouwen waren.

Volgens RTL moesten de opnames worden stilgelegd omdat de identiteit van de zogenoemde “expertleerlingen” openbaar dreigde te worden. “Het idee was dat aan het eind van de opnames de expertleerlingen hun identiteit zouden onthullen”, zegt een woordvoerder. “We wisten van tevoren dat dit gevoelig zou liggen, maar in Amerika werkt dit format heel goed.”

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) reageerde vrijdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland op het nieuws van de Volkskrant. “Je gelooft je ogen niet. Dit moet je gewoon echt niet doen.” Hij kon nog niet zeggen of hij actie gaat ondernemen. Toezichthouders en het schoolbestuur moeten eerst beoordelen wat er is gebeurd, aldus Slob.

Het Christelijk Lyceum Veenendaal wilde vrijdag niet meteen reageren. Ook Vincent TV Producties was niet direct bereikbaar voor commentaar. RTL liet weten dat de vijf nepleerlingen vrijdag hun verhaal hebben gedaan op de school. De reacties van de scholieren zouden “gemengd” zijn geweest.

Ziekenhuisserie

In 2012 kwam de werkwijze van een ander tv-programma van RTL in opspraak. In een realityserie genaamd 24 uur: tussen leven en dood wilde producent Eyeworks het leven op de spoedeisende hulp van het VU medisch centrum (nu Amsterdam UMC) in beeld brengen. Enkele weken voor de eerste uitzending ontstond commotie na een uitzending van Nieuwsuur over de schending van regels met betrekking tot privacy en het medisch beroepsgeheim. Patiënten werden in sommige gevallen pas na de opnames om toestemming gevraagd.

RTL zond uiteindelijk maar één aflevering van de realityserie uit. Een aantal patiënten deed aangifte tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks. In 2013 werd de zaak voor 50.000 euro geschikt.