Rode Kruis opent gironummer voor gevluchte Venezolanen

Volgens de hulporganisatie zijn tientallen miljoenen euro’s nodig om de Venezolanen van medicijnen, water en voedsel te voorzien.

Tweedehands schoenen op een stoep in de Venezolaanse hoofdstad Carcas.
Tweedehands schoenen op een stoep in de Venezolaanse hoofdstad Carcas. Foto Rodrigo Abd/AP

Het Rode Kruis heeft vrijdag gironummer 5125 geopend voor noodhulp aan gevluchte Venezolanen. De noodhulp van de hulporganisatie bestaat uit medische zorg en schoon drinkwater, voedsel en onderdak.

Door de politieke en economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land zijn zo’n drie miljoen Venezolanen gevlucht. Ze zijn onder andere gevlucht naar Colombia, Peru, Ecuador, Aruba en Curaçao. Nog steeds verlaten dagelijks duizenden mensen het land. Het Internationale Rode Kruis had al meer geld vrijgemaakt voor de hulpverlening in Venezuela en voor de vluchtelingen uit Venezuela en vraagt nu om donaties.

Prostitutie en kinderarbeid

Het Rode Kruis schat dat er tientallen miljoenen euro’s nodig zijn om de vluchtelingen in Venezuela en de omringende landen bij te staan. De hulporganisatie verleent al zorg op deze plekken, maar ziet dat er meer zou moeten gebeuren.

“Bij aankomst op een andere bestemming zijn de mensen vaak aangewezen op prostitutie of kinderarbeid om te overleven”, schrijft het Rode Kruis. “Daarom helpen wij deze mensen, maar de hulpverlening staat onder druk.”

Hulp aan de grens geweigerd

Donderdagavond werden vrachtwagens met hulpgoederen uit de Verenigde Staten richting Venezuela gereden. Bij de Colombiaanse grensstad Cúcuta blokkeerde het Venezolaanse leger de invoer. Het is nog niet duidelijk wat er met deze ladingen gaat gebeuren.

De medicijnen, voedingssupplementen en benodigdheden voor ziekenhuizen werden gestuurd door Venezolaanse oppositiegroepen. Hierdoor waren grote hulporganisaties aanvankelijk huiverig om mee te werken uit vrees een pion te worden in een politiek spel.

Twee presidenten

Vorige maand riep de voorzitter van de Nationale Assemblee, Juan Guaidó, zichzelf uit tot ‘interim-president’ en kondigde nieuwe verkiezingen aan. De aanleidingen waren de hyperinflatie in het land, waardoor een groot deel van de bevolking in armoede vervallen is, en vermoedens van verkiezingsfraude door de zittende president Nicolás Maduro.

Maduro lijkt niet van plan te zijn op te stappen. Zodoende zijn er Venezuela op dit moment twee mensen die zich president noemen. Oppositieleider en parlementsvoorzitter Guaidó wordt erkend door onder meer de Verenigde Staten en Nederland, terwijl Rusland, China en Turkije achter het regime van Maduro blijven staan.