Overleg Den Haag-Moskou over aansprakelijkheid MH17

Vliegramp Buitenlandse zaken heeft via „diplomatieke kanalen” contact met Rusland over MH17. Eerder stelde Den Haag Moskou aansprakelijk.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertrouwt er steeds meer op dat er in de nabije toekomst gesprekken kunnen plaatsvinden met Rusland over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 boven Oekraïne. Een woordvoerder van BuZa heeft dat donderdagavond tegen NRC gezegd in een reactie op berichtgeving van RTL Nieuws.

„We zijn via diplomatieke kanalen in contact met Rusland over staatsaansprakelijkheid”, laat het ministerie weten. „We hebben er toenemend vertrouwen in dat we binnenkort met de Russen om de tafel gaan.”

De gesprekken zullen volgens RTL Nieuws binnenkort al plaatsvinden. Diplomaten, ambtenaren en juristen uit Nederland, Rusland en uit Australië gaan elkaar ontmoeten, zeggen bronnen tegen het programma. Het ministerie wil dat „bevestigen noch ontkennen”, aldus de woordvoerder. „Om de vertrouwelijkheid van het proces niet te schaden doen we geen verdere mededelingen.”

Nederland heeft Rusland vorig jaar mei samen met Australië officieel aansprakelijk gesteld voor de ramp waarbij 298 doden vielen, onder wie 193 Nederlanders.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken zei tot dat besluit te zijn gekomen omdat het voor Nederland vaststaat dat Rusland verantwoordelijk was voor de raketinstallatie waarmee de Boeing van Malaysia Airlines is neergeschoten. Rusland heeft tot nu toe altijd ontkend dat MH17 is neergehaald met een Russisch Boek-projectiel.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) wil nog niet zeggen welke concrete resultaten de gesprekken met Moskou moeten gaan opleveren. „Het is een proces van stap voor stap. Helaas is het nog niet zo ver dat ik kan zeggen: we gaan nu onderhandelen”, aldus Blok tegenover verslaggevers in het gebouw van de Tweede Kamer. „Ik kan niet vooruitlopen op wat eruit komt als we ook echt gaan onderhandelen.” Het vooroverleg verloopt volgens de bewindsman „in positieve sfeer”. „We mogen hoopvol zijn”, zei de minister.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kwam in oktober 2015 met de resultaten van zijn onderzoek naar de ramp. Voorzitter Tjibbe Joustra van de OVV zei bij de presentatie van het onderzoeksrapport dat vlucht MH17 was neergeschoten door een Boek-raket van Russische makelij. Volgens het onderzoek ontplofte een rakethoofd van het type 9N314M op enkele meters afstand boven de linkerkant van de cockpit van het vliegtuig, waardoor de voorkant van het vliegtuig afbrak en de rest in de lucht uiteenviel. Volgens Joustra zijn de risico’s van het vliegen boven Oost-Oekraïne niet adequaat ingeschat. Dat Malaysia Airlines boven het conflictgebied vloog, was geen uitzondering. Volgens de OVV was Oekraïne op de hoogte dat er luchtafweergeschut werd gebruikt dat tot vlieghoogte van commerciële vluchten kon reiken en had het land daarom het luchtruim moeten sluiten.

Lees ook: ‘Rusland aansprakelijk stellen voor MH17 – wat betekent dat?’