Nederlandse schaatsers pakken wereldtitel op ploegachtervolging

Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker verdedigden de titel van twee jaar geleden. De Nederlandse vrouwen wonnen zilver.

De Nederlandse mannen tijdens hun gouden race op de ploegachtervolging.
De Nederlandse mannen tijdens hun gouden race op de ploegachtervolging. Foto Matthias Schrader/AP

De Nederlandse schaatsmannen hebben vrijdag op de WK afstanden in het Duitse Inzell goud gewonnen op de ploegachtervolging. Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker waren met een tijd van 3.38,432 - een baanrecord - te snel voor Noorwegen (zilver) en Rusland (brons).

Twee jaar geleden, in het Zuid-Koreaanse Gangneung, werden de Nederlandse mannen ook al wereldkampioen. Sinds het debuut van de ploegachtervolging op de WK afstanden in 2005 heeft Nederland elk jaar goud gewonnen, behalve in 2011.

Eerder op vrijdag wonnen de Nederlandse vrouwen op hetzelfde onderdeel zilver. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Joy Beune waren 0,42 seconde langzamer dan de Japanse vrouwen, die in 2.55,785 de wereldtitel pakten. Het brons was voor Rusland. Het Nederlandse team was titelverdediger. Twee jaar geleden wisten de oranjevrouwen Japan wel te verslaan.

Op de 500 meter sprint grepen de Nederlandse schaatsers naast een medaille. Vooral voor de mannen was dat teleurstellend: Ronald Mulder, Dai Dai Ntab en Jan Smeekens behoorden tot de favorieten voor eremetaal, maar werden respectievelijk slechts zesde, achtste en elfde.

Baanrecord

Het goud ging naar de Rus Roeslan Moerasjov, die een baanrecord schaatste (34,225) en 0,28 seconde sneller was dan Mulder. Håvard Lorentzen (Noorwegen) pakte het zilver, Viktor Moesjtakov (Rusland) won brons. Jan Smeekens was de regerend wereldkampioen.

De Nederlandse vrouwen kwamen niet in de buurt van het podium. Letitia de Jong werd dertiende, op een seconde van winnares Vanessa Herzog, die 37,124 schaatste. Jutta Leerdam eindigde als zestiende, Janine Smit werd 21ste. Zilver was er voor Nao Kodaira, terwijl Konami Soga derde werd.

Donderdag wonnen de drie Nederlandse vrouwen samen nog wel goud op de teamsprint, een nieuw WK-onderdeel. Ook de mannen schaatsten naar het teamsprint-goud. Later op vrijdag staan in Inzell nog de ploegachtervolgingen voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma.