Levenslang voor dader terreuraanslag moskee in Quebec

Bij de aanslag door de 29-jarige Canadese schutter kwamen in 2017 zes mensen om het leven. Vijf mensen raakten zwaargewond.

Journalisten voor de rechtszaal. Voor de uitspraak was erg veel persaandacht.
Journalisten voor de rechtszaal. Voor de uitspraak was erg veel persaandacht. Foto Alice Chiche/AFP

De Canadees die twee jaar geleden een aanslag pleegde op een moskee in de Canadese stad Quebec moet levenslang de cel in. Dat heeft de rechtbank in Quebec vrijdag bepaald. Bij de aanval kwamen zes mensen om het leven.

Bij goed gedrag kan de 29-jarige Canadees Alexandre Bissonnette na 35 jaar voorwaardelijk vrij komen. Bissonnette drong tijdens een avondgebed in januari 2017 het islamitische gebedshuis binnen en schoot daar op veertig mannen en enkele kinderen. Bissonnette bekende vorig jaar schuld aan zesvoudige moord en vijfvoudige poging tot moord. Vijf mensen raakten bij de aanslag ernstig gewond, een van hen hield blijvend letsel aan de aanslag over.

Voor de zitting was de grootste zaal van het gerechtsgebouw van Quebec gereserveerd. Tal van journalisten, nabestaanden en nieuwsgierigen waren bij de uitspraak aanwezig, schrijft Le Journal de Québec.

Extreemrechts

Aanklagers had 150 jaar tegen hem geëist, zonder voorwaardelijke vrijlating. De doodstraf wordt in Canada niet langer opgelegd, een ‘opstapeling’ van straffen tot een maximum van 150 jaar is de hoogste straf die een rechter kan geven. De rechtbank wees die eis af omdat een dergelijke straf “wreed” zou zijn.

Lees ook: Nederlandse moskeeën sluiten hun deuren tijdens het gebed

Bissonnette studeerde ten tijde van de aanslag sociale wetenschappen aan de plaatselijke Université Laval. Online maakte hij zich bekend als uitgesproken fan van de Amerikaanse president Donald Trump en de voormalige Franse presidentskandidaat Marine Le Pen. Bissonnette had een afkeer van vluchtelingen, zo bleek uit zijn Facebookprofiel. Hij was erg bevooroordeeld tegen specifiek moslimimmigranten, zo concludeerde de rechter. Ook zou hij serieus overwogen hebben om winkelcentra, luchthavens en specifiek feministen aan te vallen. Bissonnette ontkende in een eerdere zitting islamofoob te zijn.

De aanslag schokte Canada, waar schietpartijen van deze omvang nauwelijks voorkomen. De Canadese premier Justin Trudeau veroordeelde de aanval in het parlement destijds ten zeerste, hij omschreef deze als “een terreuraanval op Canada en alle Canadezen”.