Klimaatverandering

Rechter Australië verbiedt kolenmijn vanwege klimaat

Voor het eerst heeft een rechter in Australië een mijnbouwbedrijf verboden een nieuwe kolenmijn te openen met klimaatverandering als een belangrijk argument. Het besluit kan vergaande consequenties hebben voor de steenkoolindustrie in Australië en mogelijk zelfs wereldwijd.

Rechter Brian Preston van het Hof voor Land en Milieu in New South Wales (NSW) sprak in zijn vonnis van „de verkeerde plaats en de verkeerde tijd” voor een open kolenmijn in een vallei bij het dorpje Goucester. De bewoners strijden al jaren tegen de komst van de Rocky Hill-kolenmijn. Eerder had de regering van NSW de mijn verboden met als argument dat de komst te ingrijpend zou zijn voor de lokale bevolking. Gloucester Resources, het bedrijf dat de kolen wil delven, ging in beroep tegen die uitspraak.

Dit voorjaar stelde ook het Environmental Defenders Office, een organisatie die via de rechter strijdt voor een beter milieu, zich partij in de zaak. Zij bracht als argument in dat Australië zich heeft gecommitteerd aan het Klimaatakkoord van Parijs en dat openen van een nieuwe kolenmijn het halen van de klimaatdoelen verder buiten bereik brengt.

De rechter is het daarmee eens. In zijn vonnis wees de rechter erop dat snelle en forse afname van broeikasgassen „dringend nodig is”. (NRC)