Grieks parlement keurt NAVO-lidmaatschap Macedonië goed

Dat betekent dat het land zich waarschijnlijk vanaf volgende week officieel de Republiek Noord-Macedonië gaat noemen.

Het Griekse parlement stemde vrijdag met de toetreding van Macedonië tot de NAVO in. Dat had het voorheen altijd tegengehouden.
Het Griekse parlement stemde vrijdag met de toetreding van Macedonië tot de NAVO in. Dat had het voorheen altijd tegengehouden. Foto Costas Baltas/Reuters

Het Griekse parlement heeft vrijdag ingestemd met de toetreding van Macedonië tot de NAVO. Dat meldt persbureau AP. Dat betekent dat het land zich waarschijnlijk vanaf volgende week officieel de Republiek Noord-Macedonië gaat noemen.

Tijdens de stemming keurden vrijdag 153 parlementariërs de toetreding goed, 140 waren tegen. Premier Alexis Tsipras zei bij aanvang:

“Ik heet Noord-Macedonië van harte welkom, het land stelt zich gebroederlijk op tegenover Griekenland. Macedonië moet een bondgenoot zijn en geen tegenstander wat betreft het stichten van vrede en het zorgen voor veiligheid en stabiliteit.”

De kwestie rondom het NAVO-lidmaatschap van Macedonië sleepte al jaren voort. Griekenland hield als enige NAVO-lid het lidmaatschap tegen omdat het bezwaar maakte tegen de naam die het Balkanland zichzelf had gegeven. Vorige maand ging het Griekse parlement akkoord met een deal met Macedonië. Het land zou zijn naam wijzigen in Noord-Macedonië, en in ruil daarvoor bij de NAVO mogen.

Eerder zei een woordvoerder van de Macedonische regering tegen persbureau Meta dat de naamswijziging ingaat, een week nadat Griekenland formeel toestemming voor het NAVO-lidmaatschap heeft verleend. Dat is vrijdag dus gebeurd.

Woensdag werd tijdens een ceremonie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel de toetredingsprocedure al officieel in gang gezet. De andere 28 NAVO-lidstaten moeten het lidmaatschap nog goedkeuren. Na verwachting zal het land over ongeveer een jaar toetreden.

Lees ook: Van het Grieks parlement mag het buurland Noord-Macedonië heten

Gevoelige kwestie

De naamkwestie lag gevoelig in Griekenland en leidde de afgelopen weken bijna tot een regeringscrisis. Veel Grieken zijn boos op premier Tsipras, die met zijn Macedonische ambtgenoot Zoran Zaev over de naamswijziging onderhandelde.

Nationalistische Grieken vinden dat Macedonië een territoriale claim op de Griekse regio met dezelfde naam doet. Zij stellen dat de naam ‘Macedonië’ alleen bij hun eigen land hoort. Griekenland blokkeerde om die reden begin jaren negentig ook de Macedonische toetreding tot de VN. Die ging pas door toen het land zich inschreef als FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia.

De NAVO bestaat in april zeventig jaar en bestaat met de officiële toetreding van Macedonië straks uit dertig lidstaten.