Duitse kartelwaakhond legt Facebook restricties op

Dataverzameling Het socialemediabedrijf maakt misbruik van zijn machtspositie en verzamelt te veel informatie, aldus het Duitse Bundeskartellamt.

Facebook misbruikt zijn machtspositie door ook op andere websites informatie te verzamelen. Dat heeft de Duitse karteltoezichthouder donderdag geconcludeerd. Van het Bundeskartellamt mag Facebook data van zijn Duitse gebruikers die het via WhatsApp, Instagram en websites van anderen verzamelt niet langer zonder hun toestemming aan elkaar koppelen. Het is de eerste keer dat Facebook op deze manier tot de orde wordt geroepen.

De verzameling van data door Facebook via de eigen apps, de like-knop op andere websites of via websites die gebruikmaken van Facebook Analytics, stelt Facebook in staat om „voor elke individuele gebruiker een unieke database op te bouwen en zo een machtspositie te verwerven”, aldus voorzitter Andreas Mundt in de verklaring. „De mate waarin Facebook gegevens verzamelt, combineert en gebruikt, leidt tot misbruik van de machtspositie.” Daarom moet Facebook gebruikers voortaan toestemming vragen voor de uitwisseling van gegevens. Mocht Facebook zich niet houden aan de uitspraak van de toezichthouder, dan riskeert het bedrijf een boete die kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet. Het afgelopen jaar groeide die tot 55,8 miljard dollar.

Facebook heeft donderdag meteen verklaard in beroep te gaan tegen het besluit van de toezichthouder. Het bedrijf is het niet eens met de conclusies en benadrukt zich te houden aan de Europese privacywet. Ook zegt Facebook dat het verzamelen van data noodzakelijk is. „Facebook verbindt jou met de mensen en de informatie waarin jij geïnteresseerd bent.”

De Duitse minister van Justitie Katarina Barley (SPD) zegt donderdag blij te zijn met het optreden van de kartelwaakhond, aldus persbureau Reuters. Ze zegt dat Facebook veel meer data heeft verzameld dan noodzakelijk. „Gebruikers zijn zich vaak niet bewust van de gegevensverzameling en kunnen zich er niet tegen verweren als ze gebruik willen maken van de dienst. We moeten rigoureus optreden tegen misbruik van macht en data.”

Bevoegdheden

De uitspraak van de Duitse toezichthouder heeft vooralsnog geen gevolgen voor Nederland omdat deze is gebaseerd op nationale wetgeving. Wel vervult de Duitse toezichthouder regelmatig een voortrekkersrol in Europa. In het land zijn de bevoegdheden van de mededingingsautoriteit in 2017 uitgebreid. Deze gelden nu ook in markten waar één bedrijf dermate veel macht heeft dat consumenten eigenlijk geen keuze hebben – zoals met Facebook het geval is.

Afgelopen week deed D66 een voorstel om de macht van grote techbedrijven te beperken. De partij stelde voor dat de toezichthouder ACM bedrijven zou moeten kunnen verplichten om dataverkeer met concurrenten te delen. Ook zouden ze bedrijfsonderdelen moeten afstoten al ze zich schuldig maken aan marktmisbruik.