Costa Rica

Aangifte misbruik door oud-president, Nobelprijswinnaar

De Costa Ricaanse oud-president en Nobelprijswinnaar Óscar Arias Sánchez (78) is deze week door vier vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Sinds een aangifte door een psychiater/antikernenergieactivist afgelopen maandag hebben nog drie vrouwen melding gemaakt van seksueel overschrijdend gedrag, meldde The New York Times donderdag. Deze beschuldigingen komen van een uitgever en twee journalisten van wie één nu bij Human Rights Watch werkt. Twee van de drie nieuwe gevallen zouden hebben plaatsgevonden tijdens zijn eerste presidentschap, van 1986 tot 1990. Arias was ook president van 2006 tot 2010. Hij ontkent alle aantijgingen. Arias won in 1987 de Nobelprijs voor de Vrede voor het vredesplan waarmee de burgeroorlogen in Midden-Amerikaanse landen vreedzaam tot een einde kwamen. (NRC)