Carlos Ghosn

‘Spanning tussen Renault en Nissan loopt verder op’

De samenwerkende autofabrikanten Renault en Nissan liggen in toenemende mate met elkaar overhoop in de nasleep van de arrestatie van topman Carlos Ghosn. Volgens de Financial Times, die brieven tussen advocaten van de twee fabrikanten heeft ingezien, vliegen er steeds meer beschuldigingen over en weer. Zo zou het Franse Renault zeer ontevreden zijn dat het Japanse Nissan nog altijd geen bewijs heeft geleverd voor de veronderstelde misdaden van Ghosn. Andersom zou Nissan boos zijn dat Renault niet meewerkt aan een onderzoek.

Carlos Ghosn werd in november opgepakt in Japan nadat Nissan hem beschuldigde van financieel wangedrag. Hij zou bijna 39 miljoen euro van zijn salaris hebben verzwegen in financiële verslagen aan de Japanse effectenbeurs. Ghosn werd vervolgens ontslagen bij Nissan, net als bij Mitsubishi, dat ook deel uitmaakt van de samenwerking. Bij Renault trad hij pas in januari af.

De spanning binnen de alliantie liep al langer op. Renault zoekt intensivering van de samenwerking, de Franse staat zou zelfs een fusie wel zien zitten. Nissan is terughoudender. Het bedrijf ondervindt minder financieel voordeel van de samenwerking. Bovendien wordt er bij het Japanse bedrijf geklaagd over de scheve machtsverhouding tussen Renault en Nissan. (NRC)