Brieven

Brieven NRC Handelsblad 8/2/2019

Klimaatdebat

Bij deze, meneer Baudet

Thierry Baudet wilde tijdens het klimaatdebat van afgelopen dinsdag weten hoeveel atmosferische deeltjes CO2 er ongeveer zijn. Hij vroeg dit aan Gert-Jan Segers. Die moest het antwoord schuldig blijven. Stampvoetend bleef Baudet achter de interruptiemicrofoon aandringen op een antwoord. Nu wil ik mijzelf niet op de borst kloppen, maar ik weet het wél: het zijn er ongeveer drie, soms iets meer en soms iets minder, afhankelijk van de wisselende structuur van de troposfeer en de thermiek. Ik heb dit zelf gemeten en mijn resultaten werden (met complimenten) bevestigd door het TNO. Thierry kan nu rustig slapen, eventueel naakt op strand. Maar als hij dat in Zuidoost-Azië van plan is wil ik hem op het hart drukken mondkapjes en zuurstofflessen mee te nemen. De atmosferische deeltjes in die regio zijn namelijk structureel instabiel. Hoofdoorzaak: de onwillige natuur daar.

INF-verdrag

Het valt best mee

Het lijkt me van belang dat mensen niet denken dat we naar 1987 teruggaan (Europa moet eenheid vormen om het raketverdrag te redden, 4/2). Er komen geen nieuwe Amerikaanse kruisraketten in Woensdrecht, maar mogelijk wel mobiele lanceerinstallaties die (net als de Russische 9M729 of SS-CX-8) constant rondrijden, om minder kwetsbaar te zijn (sommigen bovendien ‘leeg’ als in een nucleair ‘balletje-balletje’). Want de technologie is voortgeschreden. Ik vraag me af of het verstandig zal zijn de Russische landraketten met Amerikaanse landraketten te pareren. Beter kan men volstaan met cruise missiles die vanaf schepen of vliegtuigen gelanceerd kunnen worden en minder kwetsbaar zijn. Maar die hebben de Amerikanen al (ze vielen niet onder het INF-verdrag). Dus hoezo, wapenwedloop?

Consumenten

Veganistisch belang

Angst is een heerlijke emotie. Voor marketeers (2/2) van Rosanne Hertzberger heb ik met plezier gelezen. Maar op een punt treft haar snedigheid geen doel. Veganisten weigeren niet alleen geen vlees te eten, maar gebruiken ook geen cosmetische producten die op dieren zijn getest of dierlijke producten bevatten (zoals lanoline of honing). Het is dus allerminst belachelijk dat Unilever aangeeft dat het betreffende merk veganistisch is. Integendeel, dat is nu juist informatie waar de op veganistische manier levende consument op zit te wachten.

Poëzieweek

Ellen trekt de aandacht

Met tegenzin beginnen mijn leerlingen, onderbouw vmbo, in mijn les gedichten te schrijven. Een paar daarvan, waarlijke parels, sturen we naar DoemaarDichtmaar. Leerlingen verbazen zichzelf én elkaar. Toch klagen velen over het ‘vage’ van poëzie. Daarom las ik dinsdagmorgen Deckwitz’ stukje over de poëzieweek en onduidelijke gedichten voor. Ik had meteen de aandacht van de hele klas. Haar verdere uitleg konden de leerlingen redelijk volgen en bij haar slotzin „En hey, als ik iets duidelijks wil lezen, neem ik wel de handleiding van een neushaartrimmer tot me” moesten de leerlingen stuk voor stuk lachen én toegeven dat Ellen Deckwitz helemaal gelijk heeft.


Rutger Kopland School Siddeburen

Bloeddrukmedicijnen

Schokkend slecht

Het artikel Bloeddrukmedicijnen vervuild (2/2) over Valsartan is schokkend. Velen, waaronder ik, hebben blijkbaar jaren vervuilde medicijnen gebruikt. Opvallend is ook er weinig reacties zijn. Hopelijk worden verantwoordelijken aangesproken, volgen passende maatregelen en worden gevolgen voor gebruikers duidelijk.

Correcties/aanvullingen

Helemaal neutraal

In het artikel Jongeren zijn net zo bezorgd over het klimaat als ouderen (7/2, p. 5) stond in de grafiek bij de middelste antwoordmogelijkheid 'Helemaal oneens'. Dit moest 'Neutraal' zijn. Ook stond in de tekst dat 'slechts 17 procent' volledig bereid is minder te vliegen, versus '20 procent een beetje'. De percentages zijn juist omgekeerd, zoals in de grafiek correct vermeld.