Binnenhof enige tijd ontruimd om verdachte rugzak

Een 38-jarige man uit Sneek werd gearresteerd vanwege dreigende taal. Zijn rugzak bleek onschadelijk. De ministerraad die op het moment van ontruiming bezig was, ging gewoon door.

Marechaussee op het afgezette Binnenhof nadat daar een verdachte man werd gearresteerd.
Marechaussee op het afgezette Binnenhof nadat daar een verdachte man werd gearresteerd. Foto Koen van Weel/ANP

Het Binnenhof in Den Haag is vrijdagmiddag ongeveer een uur ontruimd geweest omdat een man zich verdacht gedroeg en een rugtas achterliet voor de Eerste Kamer. De man sloeg dreigende taal uit en werd daarop door de marechaussee aangehouden. De inhoud van de rugtas bleek na onderzoek door explosievenverkenners van de politie onschuldig.

De aangehouden verdachte is een 38-jarige man uit Sneek. Over zijn motief is nog niets bekend. De politie wil niet zeggen wat de man precies riep. Volgens RTL-verslaggever Frits Wester riep de Fries dat hij een aanslag wilde plegen nadat hij zijn tas op de grond had gegooid. In de rugzak van de man zaten schoenen, een waterflesje en wat paperassen.

De wekelijkse ministerraad werd niet afgebroken vanwege de kortstondige dreiging. Aanwezigen in de Tweede Kamer en de Eerste Kamer werden door de beveiliging via het omroepsysteem verzocht niet bij de ramen te gaan staan. De man zit nog vast voor verhoor. Justitie en politie doen verder onderzoek naar het incident.

Twitter avatar LamyaeA Lamyae Aharouay Omroepbericht door het hele gebouw van de Tweede Kamer door de beveiling. Het verzoek is om niet bij de ramen te gaan staan. De EK heeft eenzelfde verzoek gekregen, heb ik begrepen.

NRC-redacteur Mark Lievisse Adriaanse filmde hoe explosievenverkenners van de politie arriveerden om de verdachte rugzak te onderzoeken.