Ambassadeur teruggeroepen

Knallende ruzie tussen Frankrijk en Italië na nieuwe steun Di Maio voor ‘gele hesjes’

Na een hoog opgelopen ruzie tussen Frankrijk en Italië, met veel venijnige uithalen over en weer, heeft Parijs zijn ambassadeur in Rome donderdag „voor overleg” teruggeroepen.

„Frankrijk is een aantal maanden het voorwerp geweest van herhaalde beschuldigingen, aanvallen zonder grond, exorbitante verklaringen”, schreef het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. „Dat is zonder precedenten sinds het einde van de oorlog. Meningsverschillen hebben is één zaak, de onderlinge relatie misbruiken voor electorale doelen is een ander.”

Directe aanleiding voor deze Franse vuist op tafel is de ontmoeting die vicepremier Luigi Di Maio woensdag had, voor de tweede keer in korte tijd, met leiders van de Franse gele-hesjesbeweging. Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, zoekt in de aanloop naar de Europese verkiezingen in andere landen politieke vrienden. De gele hesjes, zei hij ter toelichting, zijn net als wij bezig met een strijd tegen de elite en zijn privileges en verdedigen de belangen van het volk. Hij moedigde hen aan hun acties niet op te geven.

Dat moet president Macron in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Hij was al boos over een uitspraak van Di Maio van vorige maand, dat het Franse ‘koloniale’ Afrikabeleid leidt tot meer migratie naar Europa – waarvan Italië de meeste lasten draagt. Di Maio’s politieke partner, vicepremier Salvini van Lega, had vorige maand gezegd te hopen dat Frankrijk „zich snel bevrijdt van een erg slechte president”.

„Deze laatste inmengingen vormen een extra en onaanvaardbare provocatie”, schrijft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij tonen „een gebrek aan respect”.

Het heeft nooit geklikt tussen Macron en het populistische kabinet dat in juni aantrad in Rome. Macron kritiseerde al na twee weken het „cynisme” en het „onverantwoordelijk gedrag’’ van Salvini, toen die weigerde het reddingsschip Aquarius met ruim zeshonderd bij Libië geredde migranten toe te laten in een Italiaanse haven.

Salvini reageerde gepikeerd en liet een gepland bezoek van de kersverse premier aan Parijs uitstellen.

Salvini probeert zich te profileren als de belangrijkste Europese tegenspeler van Macron: niet méér Europese samenwerking, zoals Macron wil, maar macht terughalen uit Brussel naar Rome.

    • Marc Leijendekker