Acteur Albert Finney op 82-jarige leeftijd overleden

Finney is in zijn carrière vijf keer genomineerd geweest voor de Oscars, maar won de prijs nooit. Hij maakte in 2011 bekend nierkanker te hebben.

Albert Finney (links) als 'oom Henry' in de film A Good Year (2006).
Albert Finney (links) als 'oom Henry' in de film A Good Year (2006). Foto Rico Torres

De Britse acteur Albert Finney is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf volgens zijn familie na een kort ziektebed, meldt de BBC. In 2011 maakte hij bekend nierkanker te hebben.

In zijn carrière is Finney vijf keer genomineerd geweest voor een Oscar, maar won de filmprijs nooit. Hij is onder meer bekend geworden door zijn rollen in Saturday Night and Sunday Morning, Scrooge, Murder on the Orient Express en Under the Volcano. Wel won Finney drie Golden Globe Awards, waaronder die van ‘meestbelovende nieuwkomer’ voor zijn rol van Tom Jones in de gelijknamige film (1963). Ook won hij twee Bafta-awards, de filmuitreikingen voor Britse films

Finney begon zijn carrière op het toneel en genoot zijn opleiding bij de Royal Academy of Dramatic Art in Londen. Zijn doorbraak kwam met de rol van fabrieksarbeider Arthur Seaton in de film Saturday Night and Sunday Morning. Zijn laatste filmrol speelde hij in de James Bondfilm Skyfall (2012) als de jachtopziener Kincade.

Onderscheidingen

Finney weigerde tweemaal een hoge Britse onderscheiding. In 1980 kon hij benoemd worden tot Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, maar weigerde. Een paar jaar later, in 2000, kon hij de hogere rang van ridder krijgen, maar ook die benoeming liet hij aan zich voorbijgaan. Daarop reageerde hij volgens de BBC met de uitspraak dat door de onderscheidingen “een van onze ziektes in Engeland” standhoudt, namelijk “het snobisme”.

Finney is drie keer getrouwd geweest en heeft één zoon met zijn eerste vrouw, de actrice Jane Wenham.