Aantal ernstige snelheidsovertredingen neemt opnieuw toe

In 2018 reden ruim 72.000 automobilisten minstens 30 kilometer per uur te hard. Een verklaring voor de jaarlijkse toename van het aantal hardrijders heeft het OM niet.

Snelheidscontrole langs de A12 bij Bunnik.
Snelheidscontrole langs de A12 bij Bunnik. Foto Lex van Lieshout/ANP

Het aantal fikse snelheidsovertredingen lag in 2018 opnieuw hoger dan eerdere jaren. Dat bevestigt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) na berichtgeving van de Volkskrant. Vorig jaar werden ruim 72.000 automobilisten bekeurd die minstens dertig kilometer per uur te hard reden. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor.

Het aantal ernstige snelheidsovertredingen neemt al jaren toe. In 2017 werden bijna 67.000 snelheidsovertreders bekeurd die minstens dertig kilometer per uur te hard reden. Het jaar daarvoor waren dat er nog ruim 65.000 en in 2015 iets meer dan 55.000. Het gaat voornamelijk om snelheidsovertredingen op snelwegen, blijkt uit de cijfers van het CJIB. Het totaal aantal snelheidsovertredingen, ook de minder ernstige, bleef in 2018 met ongeveer 7,8 miljoen nagenoeg gelijk, blijkt uit cijfers die het CJIB donderdag al publiceerde.

Politiestakingen

Een duidelijke verklaring voor de toename de afgelopen jaren heeft het Openbaar Ministerie niet. Justitie vermoedt dat de stijging over 2018 te maken heeft met de politiestakingen afgelopen zomer. Bij mobiele radarcontroles concentreerden agenten zich toen bij gebrek aan mankracht op de zware overtredingen. Snelheidsovertredingen van onder de dertig kilometer per uur lieten ze veelal gaan. Dit zou kunnen verklaren waarom er relatief veel snelheidsovertredingen van dertig kilometer of meer zijn genoteerd. Maar een verklaring voor de toename van het aantal hardrijders over de langere termijn heeft het OM niet.

Wanneer automobilisten meer dan dertig kilometer te hard rijden, wordt het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Op de snelweg gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van veertig kilometer per uur of meer. Meestal krijgen bestuurders dan via een strafbeschikking een extra hoge boete, maar als ze meer dan vijftig kilometer te hard rijden kan ook het rijbewijs worden ingenomen. Indien weggebruikers twee keer te snel rijden, kan zelfs hun voertuig in beslag genomen worden.

Correctie (11 februari 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd niet gespecificeerd dat het OM bij te hard rijden op de snelweg pas wordt ingeschakeld bij een snelheidsovertreding van veertig kilometer per uur of meer. Dat is in deze versie aangepast.