Voormalig wielerprof Van der Velde ernstig ziek

Oud-wielrenner Johan van der Velde won in de jaren tachtig onder andere wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en won als enige Nederlander de rittenkoers Dauphiné Liberé.

Foto Kippa Levin den Boer/ ANP
Foto Kippa Levin den Boer/ ANP Johan van der Velde bij de presentatie van het 'Sterrenfietsteam 2013'.

De oud-wielrenner Johan van der Velde lijdt aan acute leukemie. Vorige week in Spanje kreeg hij last van een bloedneus die maar niet wilde overgaan terwijl hij als buschauffeur werkte voor wielerploeg Roompot-Charles. Na bloedonderzoek werd de ziekte vastgesteld.

Lees ook: Het Nederlandse wielrennen zit in een goede fase, net als in Van der Veldes tijd. Hoe komt dat?

Tijdens zijn professionele carrière in de jaren 1978 tot 1990 was Van der Velde één van de betere Nederlandse wielrenners. Onder andere won hij als voorlopig enige Nederlander de Dauphiné Liberé en hij werd derde in de Tour de France in 1982.

De 62-jarige oud-wielrenner won ook etappes in de Giro d’Italia en de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Die laatste zege moest hij later echter weer inleveren nadat bleek dat hij positief testte op doping.

Van der Velde wordt momenteel behandeld in een ziekenhuis in Breda.

Twitter avatar roompot_charles Roompot - Charles Cycling Team Dear Johan, you’ve won many battles in your career. You’ll also win this one! We’re all behind you! 🖤🧡 https://t.co/Sj5QCL0yvH