Rusland

Deense jehova veroordeeld tot zes jaar strafkamp

De Deense Jehova’s getuige Dennis Christensen is woensdag door een Russische rechtbank tot zes jaar strafkamp veroordeeld wegens extremisme. Hij zat al twee jaar in voorarrest. In mei 2017 was hij door de oproerpolitie in de boeien geslagen toen hij een bijbelsessie in zijn gemeente leidde. Christensen, een timmerman die met zijn Russische vrouw in de stad Orjol woont, is de eerste jehova die wordt veroordeeld op grond van een recente wet die de Jehova’s Getuigen tot een extremistische organisatie bestempelt. De geloofsvrijheid van de ongeveer 175.000 Russische jehova’s staat al jaren onder druk. Maar sinds de beweging in 2017 werd verboden, neemt hun vervolging ernstige vormen aan. In het hele land werden afdelingen gesloten en tientallen gelovigen gearresteerd. Huiszoekingen en intimidatie zijn schering en inslag. (NRC)