Noodhulp strandt voorlopig bij grens Venezuela

Er is noodhulp aangekomen in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Het Venezolaanse leger heeft echter de toegang geblokkeerd.

Een luchtfoto van de in de Colombiaanse grensstad aangekomen hulpgoederen.
Een luchtfoto van de in de Colombiaanse grensstad aangekomen hulpgoederen. Foto Edinson Estupinan / AFP

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn donderdag aangekomen in de Colombiaanse grensstad Cúcuta, waarvandaan het voedsel en de medicijnen Venezuela ingebracht zouden kunnen worden. Het Venezolaanse leger heeft echter aan de andere kant van de grens de toegang geblokkeerd.

Lees ook: De oppositie feest op straat alsof Maduro al weg is

De hulpgoederen die zijn aangekomen werden gestuurd door Venezolaanse oppositiegroepen; grote hulporganisaties aarzelden om mee te helpen omdat zij bang waren dat de humanitaire hulp een politiek wapen zou worden. De hulpgoederen zouden bestaan uit onder andere medicijnen, voedingssupplementen en benodigdheden voor ziekenhuizen. De goederen zijn hard nodig in het land.

Militairen hebben met een vrachtwagenoplegger met olietank en met scheepscontainers de Las Tienditas-brug tussen beide landen afgesloten. Het is nog onduidelijk of de hulpgoederen daadwerkelijk zullen worden tegengehouden.

Eerder gaf Puerto Rico al aan hulpgoederen per vliegtuig naar het land gebracht te hebben, zonder daarover verder in detail te willen treden.

Contactgroep Venezuela

In Montevideo, de hoofdstad van Uruguay, werd onlangs een internationale contactgroep voor Venezuela opgericht, waarbij onder andere Nederland betrokken is. De groep zal een missie naar Venezuela sturen, die zou moeten toezien op nieuwe vrije verkiezingen en de toevoer van hulpgoederen.

Volgens Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, zal de groep toewerken naar een vreedzame oplossing. “Dat is niet alleen het meest wenselijke resultaat, maar het enige resultaat als we meer lijden en een chaotische overgang willen voorkomen.”

Druk Verenigde Staten

De Amerikaanse diplomaat Elliot Abrams gaf donderdag aan dat hij hoopte dat Venezuela de hulpgoederen binnen zou laten, maar zei erbij dat een eventuele blokkade niet met geweld doorbroken zou worden. Abrams zei ook dat hij hoopte dat alle landen alleen nog met oppositieleider Guaidó zouden onderhandelen en dat de VS heeft besloten geen visums te verstrekken voor “illegitieme” leden van de Venezolaanse grondwetgevende vergadering.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is “de tijd voor dialoog voorbij”.

Twitter avatar SecPompeo Secretary Pompeo The Venezuelan people desperately need humanitarian aid. The U.S. & other countries are trying to help, but #Venezuela’s military under Maduro’s orders is blocking aid with trucks and shipping tankers. The Maduro regime must LET THE AID REACH THE STARVING PEOPLE. #EstamosUnidosVE https://t.co/L4ysYJaM6H

Oppositieleider Juan Guaidó riep zichzelf vorige maand uit tot “interim-president” en wil erop toezien dat er nieuwe verkiezingen komen in het land, dat al lange tijd in crisis verkeerd. Guaidó wordt onder andere door de Verenigde Staten en Nederland erkend. Onder andere Rusland, China en Turkije blijven achter het regime van Maduro staan.