Pedersen verslaat Roest en Kramer op 5.000 meter bij WK afstanden

Kramer was de regerend wereldkampioen, maar haalde nu brons. De Nederlandse mannen en vrouwen kroonden zich eerder tot de eerste wereldkampioenen op de teamsprint.

Van links naar rechts: Patrick Roest, Sverre Lund Pedersen en Sven Kramer.
Van links naar rechts: Patrick Roest, Sverre Lund Pedersen en Sven Kramer. Foto Soenar Chamid/ANP

De Noorse schaatser Sverre Lund Pedersen heeft op de WK afstanden in het Duitse Inzell de titel op de 5.000 afgepakt van Sven Kramer. Pedersen voltooide de afstand in een tijd van 6.07,167 - een baanrecord en ruim vijf seconden sneller dan Kramer, die het brons pakte. Patrick Roest werd tweede.

Achtvoudig wereldkampioen op de 5.000 meter Kramer was aanvankelijk goed op weg om zijn eigen baanrecord van vorig jaar in Inzell te verbeteren, maar was op het einde van zijn rit net iets te langzaam. “Het was gewoon niet goed genoeg. Dat is jammer, zeker omdat het een WK is”, reageerde Kramer. “Ik moet op dit moment beter kunnen, daar had ik ook op gehoopt.”

Eerder op de dag greep Antoinette de Jong op de 3.000 meter net naast het goud. Dat ging in 3.58.91 naar Martina Sablikova. De Jong was precies een halve seconde langzamer, in 3.59,41. Het brons ging naar de Russin Natalja Voronina (3.59,99). Carlijn Achtereekte (4.00,47) en Ireen Wüst (4.01,45) vielen net buiten de medailles.

Teamsprint

Nederland won wel twee gouden medailles op de teamsprint. Letitia de Jong, Jutta Leerdam en Janine Smit zegevierden bij de vrouwen, en Kjeld Nuis, Kai Verbij en Ronald Mulder bij de mannen. De schaatsers gaan de annalen in als eerste wereldkampioenen op het onderdeel, dat dit jaar zijn debuut maakt op het WK-programma.

Lees hier meer over het nieuwe onderdeel: ‘Als de mensen de teamsprint leuk vinden, waarom niet?’

De Jong, Leerdam en Smit, die in de laatste rit moesten aantreden, waren bijna een seconde sneller dan de Canadese schaatssters (zilver) en de Russische ploeg (brons). De mannen hadden ongeveer evenveel marge op de nummer twee (Zuid-Korea) en de nummer drie (Rusland). Noorwegen haalde in de mannenwedstrijd door een valpartij de finish niet.

Op de teamsprint schaatsen teams van drie schaatsers drie snelle ronden. De teamleden rijden in vaste volgorde en na elke ronde valt de voorste schaatser weg. De achterste blijft alleen over en zet na drie ronden de eindtijd neer. Het onderdeel is spectaculair en snel - en relatief gevaarlijk, doordat de schaatsers dicht bij elkaar zitten.

Correctie (7 februari 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Antoinette de Jong een halve minuut langzamer was dan Martina Sablikova. Dat moest natuurlijk een halve seconde zijn. Hierboven is de fout hersteld.