Duizenden scholieren op Malieveld voor een doortastender klimaatbeleid

“CO₂, weg ermee!” Meer dan vierduizend scholieren lopen een mars van het Malieveld naar het politieke hart van Nederland en weer terug.

Jongeren spijbelen om actie te voeren tegen klimaatverandering.
Jongeren spijbelen om actie te voeren tegen klimaatverandering. Foto Remko de Waal/ANP

Het kabinet moet meer doen om klimaatverandering tegen te gaan, vinden de jongeren die in Den Haag donderdagochtend een klimaatmars lopen van het Malieveld langs het Binnenhof en terug. Het protest is onderdeel van Youth For Climate, een beweging van ‘klimaatspijbelaars’ die ook in België al de straat op ging. Veel van de jongeren zijn scholieren die (al dan niet met instemming van hun school) een dagje “staken”.

De scholieren zijn rond 11.00 uur begonnen met lopen. Een halfuur eerder waren er zo’n vierduizend tot vijfduizend jongeren op het Malieveld, meldt persbureau ANP. Een woordvoerder van de politie zei tegen NRC dat het drukker is dan verwacht, maar dat hiervoor geen extra maatregelen zijn getroffen. De NS heeft op verschillende perrons personeel ingezet om de stroom jongeren te begeleiden.

“CO₂, weg ermee!” klinkt het tijdens de mars door de straten van Den Haag. Er wordt door de groep demonstranten gedanst en gejoeld. Er zijn geen opstootjes of ongeregeldheden, zegt de politiewoordvoerder.

Standpunten van de organisatie

Jongeren deelden de afgelopen weken onder meer hun standpunten op Instagram. De transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie moet versneld worden. Vervuilers, met name de industrie, moeten meer gaan betalen. En Youth for Climate vindt dat er minder vlees geconsumeerd moet worden en meer groente, onder meer door groente goedkoper te maken. De organisatie kwam ook met tips: douch korter, gooi minder eten weg, stap over op groene energie, koop tweedehands kleding, gooi minder spullen weg en zet de verwarming lager.

Lees ook: Hoe de Zweedse Greta Thunberg (16) kon uitgroeien tot icoon klimaatprotest Hoe was het mogelijk dat iedereen doorleeft alsof er niets aan de hand is? Toen ze dat antwoord niet vond, werd ze depressief.

Officieel mogen leerlingen niet staken, maar een aantal scholen heeft toestemming gegeven. Daarmee is van echt spijbelen geen sprake. Donderdag kregen de scholieren ook steun van 350 wetenschappers. “Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk”, schreven zij in een brief die werd gepubliceerd door dagblad Trouw.

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) vindt het positief dat de scholieren willen actievoeren voor het klimaat. “Daar lijkt zaterdag me een uitstekende dag voor”, zei hij vorige week voor de camera van Nieuwsuur. Van spijbelen is hij geen voorstander.