‘Giftige bedrijfscultuur’ bij hoofdkantoor Amnesty International

Een onafhankelijk onderzoeksbureau onderzocht de bedrijfscultuur nadat twee mensen kort na elkaar zelfmoord hadden gepleegd.

Amnesty International demonstreert in Groot-Brittannië. De organisatie zelf ligt onder vuur na de publicatie van een kritisch rapport.
Amnesty International demonstreert in Groot-Brittannië. De organisatie zelf ligt onder vuur na de publicatie van een kritisch rapport. Foto Tolga Akmen/AFP

Op het hoofdkantoor van Amnesty International heerst een “giftige bedrijfscultuur”. In een onafhankelijk onderzoek, dat enkele dagen geleden werd gepubliceerd op de website van de mensenrechtenorganisatie, wordt gesproken van een cultuur van geheimhouding, wantrouwen, discriminatie, pesten en machtsmisbruik. De problemen spelen zich af in verschillende vestigingen van het hoofdkantoor in onder meer Mexico-Stad, Hong Kong, Nairobi en Johannesburg.

Zo zouden managers tijdens vergaderingen het personeel openlijk kleineren en zouden meldingen in de doofpot worden gestopt. Ook zouden medewerkers onder druk worden gezet om gevaarlijke missies te ondernemen.

Verder concluderen de onderzoekers dat het personeel niet genoeg beschermd wordt tegen de hoge werkdruk en gruwelijkheden waarmee ze tijdens hun werk in aanraking komen. Zo interviewen medewerkers slachtoffers en moeten ze beelden van geweld, moord en martelingen bekijken en beoordelen. De pogingen die zijn ondernomen om ze hulp te bieden, waren “fragmentarisch” en niet structureel van aard. Een deel van de leidinggevenden vond bovendien dat medewerkers “dankbaar” moesten zijn dat ze bij Amnesty werken en boden geen hulp aan als er problemen waren.

Reactie

Het onderzoek werd ingesteld nadat vorig jaar twee personeelsleden relatief kort na elkaar zelfmoord hadden gepleegd. De secretaris-generaal van Amnesty, Kumi Naidoo, noemt de conclusies van het rapport ernstig en heeft aangekondigd op zeer korte termijn met maatregelen te komen.

Volgens de Nederlandse afdeling van de mensenrechtenorganisatie zijn er geen aanwijzingen dat ook in Nederland sprake is van “een problematische bedrijfscultuur”. In een reactie zegt de directeur “ernstig geschrokken” te zijn en dat de in het rapport geschetste manier van omgaan met medewerkers “volstrekt onaanvaardbaar” is.