Geen generatie wordt blij van dit kabinet

Het kabinet heeft jong en oud tegen zich. D66 krijgt een redder van de democratie op bezoek. En Kamervoorzitter Arib moest opnieuw Kamerleden op hun taalgebruik aanspreken.

IJSVRIJ: Drieduizend klimaatstakers worden vandaag verwacht op het Malieveld. Is het bewustzijn over klimaatverandering onder de jonge generatie hoger? Volgens onderzoekers zijn jongeren niet méér bezorgd over klimaatverandering dan ouderen, maar leeft onder hen wel een “groter gevoel van urgentie”. Dat klinkt als een opsteker voor een kabinet dat op zoek is naar draagvlak voor het klimaatbeleid, maar op steun van de ministerploeg hoeven de spijbelaars niet te rekenen. Arie Slob (Onderwijs, CU) is vóór acties, zei hij eerder al, maar alleen in het weekend. Eric Wiebes (Klimaat, VVD) is evenmin enthousiast: “De beste klimaatbijdrage is naar school gaan”, zei hij. “Je leert op school meer dan op het Malieveld.” Steun krijgen de spijbelaars wél van 350 wetenschappers, vandaag in een open brief in Trouw.

IJsvrij II: Toen de VVD het debat over kernenergie weer aanzwengelde, waren de reacties kritisch: wie wil hier nog een kerncentrale bouwen? Simpel, aldus fractieleider Dijkhoff gisteren in Groningen: die centrale hoeft helemaal niet in Nederland te staan.

KOOLMEES’ KOERS: Rond de ouderen gaat het voor het kabinet al even stroef. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) probeerde de Kamer gisteren tijdens het pensioendebat te overtuigen van zijn plannen: daarin betaalt iedereen voor zijn eigen pensioenpotje en veert de hoogte van het pensioen mee met de economie. Maar net als bij het debat over de flexibele arbeidsmarkt, eerder deze week, stond Koolmees tegenover een uiterst kritische oppositie. Vooral 50Plus en de linkse partijen oordelen negatief over de hervormingsplannen én over het voornemen van Koolmees de bonden desnoods links te laten liggen.

REDDER IN NOOD: Om iemand te begrijpen, helpt het om te kijken naar de mensen met wie hij of zij zich omringt. Dat is voor partijen niet anders. De PvdA haalde Jeremy Corbyn naar Nederland, GroenLinks regelde al eens een bezoek van Thomas Piketty aan de Tweede Kamer en de SP werkt aan een bezoek van de bourgeoisie-bevechtende schrijver Édouard Louis. Eerst is de beurt aan D66: op uitnodiging van het wetenschappelijk bureau staat politicoloog Yascha Mounk vanavond in Utrecht op de planken. Volgens Mounk is het vertrouwen in de democratie tot een dieptepunt gedaald en moet het redelijke midden zichzelf heruitvinden. Die boodschap past natuurlijk goed in het straatje van de worstelende sociaal-liberalen. Al ligt het vertrouwen in de democratie in Nederland juist hoog.

CHROOMGIF: De gemeente Tilburg en de NS gaan betalen. Achthonderd mensen die in een werkplaats zonder waarschuwing en onbeschermd met het giftige chroom-6 moesten werken krijgen ieder 7.000 euro schadevergoeding. Wie ziek werd van het giftige antiroestmiddel, kan tot 40.000 euro extra krijgen. “Een fooi”, volgens de slachtoffers, maar wel (iets) meer dan Defensie eerder uitkeerde aan werknemers die met chroom-6 hadden gewerkt. Die vergoedingen moeten beter georganiseerd worden, zeggen advocaten en vakbonden in dagblad Trouw.

HARDE TAAL: Een half jaar geleden waarschuwde Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, ‘na brieven en e-mails van kijkers thuis’, nog dat Kamerleden hun taalgebruik wel iets mochten dimmen. Bij de Algemene Beschouwingen kwamen toen onder andere “zwelg erin”, “wát een arrogantie” en “rot lekker zelf op” voorbij. Gisteren moest Arib opnieuw ingrijpen. Tijdens een debat over bijstandsfraude, waarin Denk-Kamerlid Öztürk schermde met fraudebeschuldigingen aan het adres van Machiel de Graaf (PVV), beet die laatste terug: “Zwijg daar eeuwig over, want ik zal je najagen. Dan ben je van mij.” Öztürk jouwde De Graaf daarop uit. “Echt heel naar”, concludeerde Arib.

QUOTE VAN DE DAG:

“Je hebt mensen die na uitvoerige studie van een onderwerp inzien hoe klein hun kennis is. Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart. Niet Baudet. Hij bestudeert een thema en weet daarna: geen collega kan nog aan mij tippen.”

Columnist Tom-Jan Meeus over de interrupties van Thierry Baudet tijdens het klimaatdebat.