Frankrijk roept ambassadeur terug uit Italië

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de houding van Italië “ongekend sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De Franse ambassade in Rome.
De Franse ambassade in Rome. Foto Getty Images

Frankrijk heeft zijn ambassadeur in Italië donderdag teruggeroepen voor “overleg” nadat verschillende Italiaanse ministers steun hadden uitgesproken voor de gelehesjesbeweging. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verwijst in een persverklaring naar “een reeks schandalige verklaringen” van de Italiaanse regering.

De leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, schreef dinsdag op Facebook dat hij een leider van de gelehesjesbeweging had ontmoet in Parijs. De Franse protestbeweging demonstreert al weken iedere zaterdag, onder meer tegen het beleid de Franse president Emmanuel Macron. Di Maio, minister van Arbeid en vicepremier, schreef over zijn ontmoeting:

“De wind van de verandering is de Alpen overgestoken. Ik herhaal: de wind van verandering is de Alpen overgestoken.”

Matteo Salvini, minister van Binnenlandse Zaken en als partijleider van Lega eveneens vicepremier, zei daarop dat hij hoopte dat het Franse volk spoedig zal worden bevrijd van een “zeer slechte president”. Dat schrijft persbureau AFP. Volgens Frankrijk voeren de Italiaanse ministers campagne voor de Europese verkiezingen. “Het hebben van meningsverschillen is één ding, de exploitatie van de relatie voor electorale doeleinden is een andere”, zei de woordvoerder van het Franse ministerie.

Dieptepunt in betrekkingen

Het terugroepen van de Franse ambassadeur markeert een dieptepunt in de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is Frankrijk al enkele maanden het doelwit van beschuldigingen en “ongegronde aanvallen” uit Italië. Het noemt de gang van zaken “ongekend sinds het einde van de [Tweede Wereld]oorlog”.

In een reactie op het Franse besluit zei Salvini donderdag “geen ruzie” te willen maken met Frankrijk en graag een ontmoeting met president Emmanuel Macron te hebben. Volgens persbureau Reuters is hij ook bereid om de betrekkingen met Frankrijk te verbeteren. Dat zou volgens hem “ten behoeve van de bevolking van ons beider landen” komen.

Salvini herhaalde daarbij wel de kritiek die Rome al eerder heeft geuit over Frans beleid. Het gaat om “fundamentele punten”, volgens de Italiaanse minister. Zo wil hij dat de Fransen migranten aan de grens met Italië niet langer terugsturen. Ook moet Frankrijk een tiental “linkse militanten”, die in de afgelopen jaren naar het land zijn uitgeweken, uitleveren.