Extern onderzoek

‘Giftige cultuur’ op hoofdkantoor van Amnesty

Op het hoofdkantoor van Amnesty International in Londen en regionale kantoren in het buitenland heerst een „giftige bedrijfscultuur”. Dat is de conclusie van onafhankelijke onderzoekers die spreken van een cultuur van geheimhouding, wantrouwen, discriminatie, pesten en machtsmisbruik. Zo zouden managers het personeel kleineren en meldingen in de doofpot stoppen. Ook zouden medewerkers onder druk worden gezet gevaarlijke missies te ondernemen. Verder concluderen de onderzoekers dat personeel niet genoeg beschermd wordt tegen de gruwelijkheden waarmee ze in aanraking komen. De pogingen die zijn ondernomen om hun hulp te bieden, waren „fragmentarisch” en niet structureel van aard. Het onderzoek werd ingesteld nadat in 2018 twee medewerkers vrij kort na elkaar zelfmoord hadden gepleegd. (NRC)