Een Syrisch kind staat in de overblijfselen van een huis dat werd verwoest in de gevechten tussen de SDF en IS, in en om Hajin.

Foto Delil Souleiman/AFP

Burgers, strijders en slachtoffers ontvluchten het laatste IS-bolwerk in Syrië

Strijders van Islamitische Staat hebben deze week het laatste bolwerk van het zelfverklaarde kalifaat verlaten, meldden internationale media. In de oostelijke provincie Deir ez-Zor is afgelopen weken nog hevig gevochten tussen IS-strijders en de door de Verenigde Staten gesteunde milities. Die Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF, veelal Koerdische troepen) veroveren steeds meer grondgebied op IS. Bij een commandopost bij het dorp Baghouz, in de buurt van het front, melden zich nu burgers uit het kalifaat - en ook IS-leden en hun familie - bij de SDF. Voordat zij in het SDF-grondgebied worden opgevangen, worden zij geregistreerd en gescreend, een proces dat is vastgelegd door AFP-fotograaf Delil Souleiman.

Vrouwen in niqaabs en hun kinderen klimmen uit een laadwagen. Ze maken onderdeel uit van de stroom families die in de afgelopen dagen zijn gevlucht uit de laatste territoria die nog worden beheerst door Islamitische Staat (IS), in de oostelijke regio Deir ez-Zor. Foto Delil Souleiman/AFP

Deze mannen zijn vermoedelijk strijders van IS, die op de vlucht zijn geslagen tijdens de gevechten tegen de SDF. Ze zijn door die strijdkrachten opgepakt. Foto Delil Souleiman/AFP

Gevluchte burgers uit Baghouz, een dorp aan het front, melden zich bij de post van de SDF, waar zij moeten worden geregistreerd en gescreend. Foto Delil Souleiman/AFP

In de regio rondom de plaats Hajin hebben zich meerdere groepen van IS-strijders verschanst. Terwijl in dit gebied strijd wordt geleverd tegen de troepen van de SDF, zijn duizenden mensen daar vertrokken. Ze zoeken hun heil in het grondgebied dat inmiddels onder controle staat van de SDF, die op hun beurt worden gesteund door het Amerikaanse leger. Foto Delil Souleiman/AFP

Dit is Sabha, een 30-jarige Yezidi-vrouw, die samen met zeker zeven anderen uit haar gemeenschap jarenlang gevangen werd gehouden door strijders van IS. Bekend is dat IS de Yezidi’s, die zij beschouwen als afvalligen, als seksslavinnen gebruikte. Sabha en de andere vrouwen wisten half januari van dit jaar te ontsnappen en meldden zich bij de commandopost van de SDF in de provincie Deir ez-Zor. Op de foto is zij te zien met haar dochter. Foto Delil Souleiman/AFP

Leonora (19) is Duits. Zij en haar man, de Duitse bekeerling en jihadist Martin Lemke, trokken enkele jaren geleden naar het ‘kalifaat’. Martin werd onlangs door Koerdische SDF-troepen opgepakt toen hij probeerde te ontkomen in een gevecht in een van de laatste reepjes IS-grondgebied die nu hard worden bevochten. Leonora sloeg ook op de vlucht voor de gevechten en meldde zich eind januari bij de SDF-commandopost in Deir ez-Zor. Foto Delil Souleiman/AFP

De plaats Hajin werd in december door een coalitie van de Koerdische SDF en Amerikaanse troepen heroverd op IS-strijders. De stad was de laatste grote plaats die nog onder controle stond van IS. De herovering werd gezien als teken dat het grondgebied van het zelfverklaarde kalifaat toch echt ontmanteld was. In januari begonnen ook veel inwoners weer terug te keren naar Hajin. Foto Delil Souleiman/AFP

Een Syrisch kind staat in de overblijfselen van een huis dat werd verwoest in de gevechten tussen de SDF en IS, in en om Hajin. Foto Delil Souleiman/AFP

Amerikaanse legervoertuigen rijden weg uit het Syrische plaatsje Baghouz, aan het front. Hier, in de oostelijke provincie Deir ez-Zor, wordt door de SDF en Amerikaanse troepen nog gevochten om de laatste IS-strijders te verslaan. Foto Delil Souleiman/AFP