Biotoop

Foto Robin Utrecht/ANP

Een biotoop is, volgens de encyclopedie, een gebied met een uniform landschapstype waarin bepaalde organismen kunnen gedijen. Zelf kom ik al jaren elke ochtend in dezelfde Rotterdamse biotoop. Het landschap bestaat uit tafels, stoelen en een bar. En er gedijen inderdaad bepaalde organismen.

Je zou het als buitenstaander niet meteen vermoeden, maar deze op het oog willekeurige verzameling organismen kent haar vaste regels en rituelen. Zo bespreken aan de leestafel mannen van middelbare leeftijd dagelijks Gott und die Welt. Daar vindt ook steevast het gevecht om de Telegraaf plaats, waarvan maar twee exemplaren voorradig zijn. Direct na de leestafel aan de linkerhand bloeit een ander organisme: een voormalig horeca-ondernemer, die thans filmscripts schrijft. Hij is meestal de eerste die de Telegraaf bemachtigt, waarna hij in alle vroegte de dagpuzzel oplost.

Om tien uur krijgt hij gezelschap van een ex-graficus. Maar van de week zat de graficus ineens alleen. Ik vroeg hem waar de oud-horecaman was. „Wel”, antwoordde hij, „die heeft zijn schema omgegooid, waardoor we elkaar nu mislopen.” De volgende morgen pleegde ik wederhoor. De oud-horecaman bevestigde op ernstige toon dat hij sinds begin dit jaar een uur eerder dan gebruikelijk in de biotoop arriveert.

Op wisselende tijden schrijdt een klant binnen die in de jaren zeventig en tachtig beroemd was als toneel- en tv-acteur. Hij heeft alle glamour achter zich gelaten en kan er heel goed zonder. In de zomer reed steeds een heer op een verchroomd scootertje voor. Begin zeventig was hij, een gepensioneerd timmerman, die nog altijd fraai vakwerk fabriceert in de stad.

Rond half tien maakt veruit de kleurrijkste verschijning van onze biotoop haar entree. Ze is elke dag in fleurige tinten gekleed, met het blonde haar hoog opgestoken. Vroeger was ze danseres in grote tv-shows. Ook had ze een eigen balletstudio.

Nadat ze een poos absent was geweest, legde ik mijn oor te luister bij de immer discrete serveerster. Die deelde geruststellend mee dat de gewezen danseres verbleef in haar vakantiehuis in Zuid-Europa.

Afgelopen dinsdag kwam ze voor het eerst weer binnen. Met als trofee de Telegraaf onder haar arm.