Autosnelweg

‘Duitse vignetten geen discriminatie buitenlanders’

Europees advies Oostenrijk en Nederland vinden de regels discriminatoir, maar daar is de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie het mee oneens.

Duitse wetgeving voor tolheffing op autosnelwegen is geen discriminatie van automobilisten uit onder meer Nederland. Daarom pleit advocaat-generaal Nils Wahl van het Hof van Justitie van de Europese Unie ervoor de bezwaren die Oostenrijk tegen de wet heeft gemaakt, af te wijzen, Dat heeft het hof woensdag bekendgemaakt. Nederland steunt Oostenrijk in de procedure. De adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend, maar worden wel vaak opgevolgd.

Duitsland heeft in 2015 een wet aangenomen waarmee automobilisten verplicht een vignet moeten kopen om de federale weg op te mogen. Duitsers worden voor die kosten gecompenseerd via de belasting. Daarmee discrimineert het land de inwoners van andere Europese lidstaten, betoogden Oostenrijk en Nederland. Duitsland werd gesteund door Denemarken.

De advocaat-generaal ging in de Oostenrijkse redenering niet mee. Duitse voertuigbezitters en buitenlanders zijn niet hetzelfde, stelt Wahl. Ook de gevolgen van de nieuwe regels zijn verschillend. Van onoorbare discriminatie zou daarom geen sprake kunnen zijn.

Wahl noemt nog een tweede argument waarom de wetgeving niet discriminatoir kan zijn: buitenlandse chauffeurs zijn nooit slechter af dan Duitse autobezitters. Duitsers betalen belasting voor hun voertuig en voor de infrastructuur. In het buitenland geregistreerde auto’s betalen alleen voor dat laatste. Bovendien kunnen zij een vignet kopen voor de periode dat ze het nodig hebben, terwijl bezitters van Duitse voertuigen voor een heel jaar moeten afrekenen.

De heffing varieert van 2,50 euro voor een tiendaags vignet voor lichte voertuigen tot 130 euro voor een jaar. Wanneer het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak doet, is niet bekend. (NRC)