In beeld

10.000 klimaatspijbelaars in Den Haag

Meer dan tienduizend scholieren kwamen donderdag naar Den Haag om te demonstreren voor actie tegen klimaatverandering. Er werd een protestmars gelopen en op het Malieveld werden toespraken gehouden. Treinverkeer van en naar Den Haag puilde uit van scholieren. De organisatoren riepen de ‘klimaatspijbelaars’ op volgende week weer te komen demonstreren.

Meer dan tienduizend scholieren – een schatting van de politie – liepen donderdag vanaf het Malieveld in Den Haag een protestmars om te demonstreren voor actie tegen klimaatverandering.
Foto David van Dam
In alle vroegte kwamen de ‘klimaatspijbelaars’ naar Den Haag.
Foto Niels Wenstedt/ANP
Veel scholieren kregen toestemming van hun scholen om te gaan demonstreren.
Foto David van Dam
Veel scholieren droegen leuzen of andere teksten op doeken of karton met zich mee.
Foto Remko de Waal/ANP
Foto David van Dam
Op het Malieveld werden toespraken gehouden na de protestmars.
Foto Remko de Waal/ANP
De protestmars verliep volgens de politie rustig, zonder opstootjes.
Foto David van Dam
Meer dan de helft van alle scholieren in Nederland maakt zich veel of een beetje zorgen over klimaatverandering, blijkt uit een landelijk onderzoek onder 2.200 leerlingen uit de derde klas voorgezet onderwijs. Driekwart van hen denkt dat de gevolgen van de klimaatverandering ook Nederland al treffen.
Foto Remko de Waal/ANP
De uitkomsten van het scholierenonderzoek komen grofweg overeen met peilingen over het klimaat die zijn gehouden onder volwassenen. Toen zei 73 procent van de respondenten dat ze het tegengaan van klimaatveranderingen belangrijk of zeer belangrijk vinden.
Foto David van Dam
De jongeren kregen donderdag bijval van 350 wetenschappers in een open brief in dagblad Trouw. “Het is inderdaad hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren”, stond in de brief.
Foto David van Dam
Scholieren die staken om maatschappelijke thema's, zoals het klimaat, is lang niet voorgekomen. Bij de kruisrakettenprotesten begin jaren tachtig waren ook veel scholieren betrokken.
Foto Remko de Waal/ANP
De klimaatprotesten onder scholieren begonnen met de Zweedse scholiere Greta Thunberg. Daarna volgden onder meer protestacties in Zürich en Londen. In Brussel kwamen eind januari 35.000 scholieren opdagen om te demonstreren tegen klimaatverandering.
Foto David van Dam
Foto David van Dam
Aan het einde van de demonstratie riep de organisatie de aanwezige scholieren op weer te komen demonstreren. “Volgende week willen we jullie weer zien.”
Foto Remko de Waal/ANP