Vader communisme

Grafmonument van Karl Marx in Londen beschadigd door vandaal

Een of meer vandalen hebben het graf in Londen van de van oorsprong Duitse filosoof Karl Marx (1818-1883) beschadigd, vermoedelijk met een hamer. Het graf van Marx, algemeen beschouwd als de vader van het communisme, wordt jaarlijks nog altijd door duizenden mensen bezocht. Marx week in 1849 uit naar Londen, waar hij de rest van zijn leven doorbracht en zijn bekendste boek Das Kapital schreef. Hij ligt begraven op Highgate Cemetery, een begraafplaats in het noorden van Londen. Een marmeren plaquette op het grafmonument voor hem en zijn vrouw vertoonde diepe blutsen. Ian Dungavell, hoofd van de stichting die toezicht houdt op de begraafplaats, sprak van een „een bijzonder ongearticuleerde vorm van politiek commentaar”. Het monument zal zo goed mogelijk worden hersteld. (NRC)