Tientallen tbc-besmettingen in Hengelo en omgeving

Een student van het ROC Twente bleek besmet te zijn met de infectieziekte. In totaal worden driehonderd mensen in de omgeving onderzocht.

Een gang op de verpleegafdeling van een ziekenhuis. De ROC-student is onder behandeling en niet meer besmettelijk.
Een gang op de verpleegafdeling van een ziekenhuis. De ROC-student is onder behandeling en niet meer besmettelijk. Foto Lex van Lieshout/ANP

In Hengelo en omgeving is bij vijftig mensen de infectieziekte tuberculose geconstateerd. Geen van de gevallen is besmettelijk, meldt de GGD Twente. Eind oktober werd bij een student van het ROC van Twente de open infectieziekte vastgesteld, waarna de GGD een onderzoek instelde. De GGD heeft zo’n 150 mensen in de omgeving van de student onderzocht. Later in februari worden nog eens 150 anderen onderzocht.

“Vierenveertig personen hebben alleen antistoffen in hun lichaam. In zes gevallen hebben we ook de bacterie gevonden, maar in geen geval zijn mensen ziek geworden. Ook kunnen ze dit niet aan hun omgeving overdragen”, aldus een woordvoerder van GGD Twente. “Iedereen wordt nu behandeld zodat de kans dat ze later alsnog de ziekte krijgen of anderen besmetten kleiner is dan 1 procent”.

De ROC-student is inmiddels onder behandeling en niet meer besmettelijk voor zijn omgeving. Volgens de GGD vinden elk jaar meer van dit soort grote onderzoeken plaats. Omdat het in dit geval gaat om een jong persoon met veel contacten, is de onderzochte groep ook vrij groot, aldus de GGD.

Wereldwijde daling

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt verspreid door de tuberkelbacterie. Iemand met open tuberculose kan anderen besmetten via de luchtwegen, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. De aanwezigheid van de bacterie hoeft niet per se tot ziekte te leiden. Bij besmetting is er een kans van ongeveer 10 procent op de ziekte tuberculose, waarbij er weken tot jaren kunnen zitten tussen de besmetting en ziek worden.

Een besmetting alleen geeft geen klachten. Dit kan onderzocht worden met een huidtest, röntgenonderzoek van de longen of een bloedtest waarin wordt gezocht naar afweerstoffen tegen tuberculose. Wanneer de ziekte wel heeft ingezet, kunnen klachten als hoesten, vermoeidheid, koorts, een verminderde eetlust en gewichtsverlies voorkomen. In de meeste gevallen is de ziekte goed te behandelen met antibiotica.

Lees ook: Hoe kunnen we resistentie tegen nieuwe antibiotica tegengaan?

Volgens het KNCV Tuberculosefonds daalt het aantal tbc-patiënten in Nederland al jaren gestaag. In 2017 waren er 787 tbc-patiënten, waarvan er 203 open tuberculose hadden. Bijna 1.800 Nederlanders waren besmet geraakt met de bacterie, maar niet ziek geworden, aldus het RIVM.

Ook wereldwijd neemt het aantal patiënten af. Toch is tuberculose nog steeds de meest dodelijke infectieziekte ter wereld, waaraan jaarlijks nog 1,7 miljoen zieken sterven. Vaak hebben patiënten geen toegang tot medicijnen. Bovendien is er een toenemend aantal gevallen van tuberculose waarbij patiënten resistent blijken voor de standaard medicatie.