Podcast

The Presidential Podcast #66: een president met een Januskop

Donald Trumps tweede State of the Union had een warrige aanloop, doordat de president en speaker Nancy Pelosi het met elkaar oneens waren over de ‘shutdown’. De uiteindelijke toespraak, die Trump dinsdagavond gaf, was een curieuze.

Enerzijds probeerde de president om te gaan met de nieuwe politieke verhoudingen in het Huis van Afgevaardigden door verzoenend te zijn. Anderzijds bezigde hij snoeiharde taal als het ging om zijn allerbelangrijkste beleidspunt: de grensmuur. Het verleidde een democratische commentator tot de kwalificatie ‘psychotisch inconsistent’. Correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne hebben hun eigen analyse.

In zijn artikel na de toespraak schreef Bas Blokker al: deze speech had voor elke Trump-kiezer wat wils. En voor die achterban, de 435 parlementariërs en honderden genodigden in het Huis van Afgevaardigden zal duidelijk zijn geweest dat de president zijn ook al strak gericht heeft op de verkiezingsrace van 2020.

Lees ook: President Donald Trump sprak over economische wapenfeiten, de uitzonderlijk lage werkloosheid voor de muur. Lees hier de duiding bij vijf van zijn uitspraken