Syrië

‘Ontvoerde Britse journalist uit IS-video’s nog in leven’

De Britse regering vermoedt dat de ontvoerde fotojournalist John Cantlie nog in leven is. Dat heeft staatssecretaris Ben Wallace van Veiligheid dinsdag gezegd, melden Britse media. Cantlie werd in 2012 gevangen genomen in Syrië en verscheen sindsdien in een aantal propagandavideo’s van terreurbeweging Islamitische Staat. In 2016 is voor het laatst iets van hem vernomen.

Waar de fotojournalist zich zou bevinden, is nog onduidelijk. De staatssecretaris wilde daar geen nadere uitspraken over doen. Cantlie was voor het laatst levend te zien in filmpjes van IS, waarin hij werd opgevoerd als oorlogsverslaggever die de westerse berichtgeving over de strijd om de stad Kobani in twijfel trok.

Half januari verschenen in Koerdische media berichten dat een hooggeplaatste figuur binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDS) vermoedt dat Cantlie zich levend en wel in Hajin bevindt. Die stad werd in december door de SDS ingenomen. In 2017 zei een Franse IS-strijder Cantlie gezien te hebben in Raqqa. Hij zou daar als tolk ingezet zijn. Beide berichten bleven vooralsnog onbevestigd.

Cantlie werd in 2012 tweemaal ontvoerd. De eerste keer was hij samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans. De twee wisten toen te ontkomen. (NRC)