Natuurbeheer

Fors meer edelherten afgeschoten in Oostvaardersplassen dan maand eerder

In de Oostvaardersplassen zijn in januari 825 edelherten afgeschoten. Dat zijn er veel meer dan een maand eerder, toen minder dieren werden afgeschoten dan gepland: 97. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt dat de dieren rustiger worden van de kou van de laatste weken, waardoor jagers ze dichter kunnen naderen. Ook is in januari vaker gejaagd en zijn meer jagers ingezet. In opdracht van de provincie Flevoland moeten in de Oostvaardersplassen ruim 1.800 herten worden afgeschoten. De dieren worden afgeschoten om te voorkomen dat ze in groten getale aan de honger sterven. Vorige winter kwam 68 procent van de edelherten om. Dit leidde tot ophef. Actiegroepen togen naar het natuurgebied om de dieren extra voer te geven. (NRC)