Profiel

Juridisch vooronderzoek Fondsenwerver in vizier justitie na gift aan Trumps inauguratie

Durfkapitalist Imaad Zuberi.
Durfkapitalist Imaad Zuberi.

Op een totaalbedrag van 107 miljoen was de 900.000 dollar die Imaad Zuberi doneerde aan de inauguratie van president Trump klein bier. Toch is de Californische politieke fondsenwerver de enige persoon die bij naam genoemd wordt in een nieuwe dagvaarding tegen Trumps inauguratiecomité. Hierin eisten federale aanklager in New York maandag allerlei informatie op over giften en uitgaven rond de uitbundig gevierde presidentiële beëdiging.

Het is niet voor het eerst dat Zuberi, eigenaar van het bedrijf Avenue Ventures, in aanraking komt met de Amerikaanse justitie. De durfkapitalist uit Los Angeles werd in 2015 al eens onderzocht omdat hij voor een omstreden ex-president van Sri Lanka lobbyde in Washington. Dit terwijl Zuberi aanvankelijk niet geregistreerd stond als lobbyist voor buitenlandse partijen, onthulde het bladForeign Policy destijds.

In die jaren spekte Zuberi vooral de campagnekassen van Democratische politici als Barack Obama en Hillary Clinton en steunde hij progressieve kwesties als burgerrechten. Nadat Trump eind 2016 het Witte Huis veroverde, zette hij zijn geld fluks op de aanstaande Republikeinse president.

Meer lobbyisten, bedrijven en andere donateurs probeerden zo een wit voetje te halen bij de verrassende nieuwe leider. De 107 miljoen die het comité ophaalde, was dan ook een fors bedrag. Obama haalde vier jaar eerder nog niet de helft op.

Echter, alleen Amerikaanse staatsburgers en mensen die permanent in het land wonen mogen geld schenken aan dit presidentiële feestje. Het juridisch onderzoek van de aanklagers richt zich daarom onder meer op de vraag of er buitenlands geld bij het inauguratiecomité terechtkwam. En of donateurs hiervoor gunsten terugvroegen (of kregen) van de nieuwe regering.

Zijn advocaat Steve Rabinowitz liet maandag weten dat Zuberi niets weet van een dagvaarding. „Het is algemeen bekend dat hij gul en rechtstreeks doneerde aan Trumps inauguratie, maar anderen gaven aanzienlijk meer. Als hij inderdaad in de dagvaarding genoemd wordt – en als enige – is hij verbijsterd waarom.”