Door dood beurseigenaar cryptovaluta bevroren

Gerald Cotten is de enige die bij miljoenen aan cryptovaluta kan, en hij is dood. Of misschien niet. Zijn dood, of in ieder geval vermissing, heeft grote gevolgen voor de grootste Canadese cryptobeurs QuadrigaCX, waar Cotten de eigenaar van is, en iedereen die daar cryptovaluta heeft gestald. Wat speelt er? Cotten zou in december naar India zijn gereisd om een weeshuis te bouwen, maar hij zou daar zijn overleden aan complicaties van de ziekte van Crohn.

Ondertussen kunnen zeker 115.000 gebruikers van QuadrigaCX, dat dinsdag uitstel van betaling heeft aangevraagd, niet bij hun cryptovaluta. Cotten is de enige die erbij kan. Die beveiliging werd ingesteld om te voorkomen dat hackers bij onder meer de bitcoin, litecoin en ethereum konden komen. Volgens experts is het heel ongewoon om maar één persoon toegang te geven tot de cryptomunten, veiliger is het om een multi-signature wallet te hebben en meer mensen private keys te geven.

Gebruikers van QuadrigaCX trekken inmiddels het overlijden van Cotten in twijfel: Op je dertigste overlijden aan de ziekte van Crohn is onwaarschijnlijk vroeg. Bovendien zou Cotten voor vertrek naar India een testament hebben opgesteld. Verdacht. En, in India is het makkelijk een overlijdensakte te kopen. Cotten zou zijn dood hebben verzonnen om aan de problemen bij zijn bedrijf te ontkomen. Zijn weduwe krijgt inmiddels dreigbrieven. Zij heeft laten weten ook zelf niet bij haar crypotmunten te kunnen door het overlijden van haar man. Het bedrijf QuadrigaCX zegt er alles aan te doen om de cryptomunten bij de eigenaren te krijgen. (NRC)