Dit keer spaart de coalitie zichzelf

In het klimaatdebat sloten de coalitiepartijen de rijen. Big pharma neemt het op tegen minister Bruno Bruins, Kees Verhoeven tegen big tech en Jaap de Hoop Scheffer tegen de macht van stagiairs.

GEEN GEDRAM: En het bleef nog lang rustig in de Tweede Kamer. Na alle krantenkoppen en een roerig vragenuurtje bleek het klimaatdebat voor de coalitiepartijen vooral een kans hun onderlinge eensgezindheid te tonen. De oppositie schoot erop los – de grootste woorden kwamen van Geert Wilders (PVV), de meeste interrupties van Thierry Baudet (FvD) – maar zonder cijfers van de planbureaus viel inhoudelijk weinig nieuws te zeggen. Als die op 13 maart verschijnen, één week voor de Statenverkiezingen, wordt het weer spannend.

MEDICIJNMARKT: De farmaceutische industrie mengt zich niet graag openlijk in de politiek, maar nu is er een boze brief aan minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD). Reden: Bruins wil de macht van de medicijnfabrikanten indammen om de prijzen te matigen, zoals hij vorige maand in NRC ontvouwde. Daarmee heeft hij zich de woede op de hals gehaald van AmCham, een Amerikaanse lobbyist voor farmaceuten als Merck en Pfizer. Die zien niets in de plannen van Bruins om de monopolies van farmaceuten voor dure geneesmiddelen aan banden te leggen en delen zijn enthousiasme niet voor ziekenhuzien die in eigen huis gepatenteerde pillen namaken om zo de hoge kosten te vermijden. In een reactie zegt Bruins zich niets aan te trekken van de lobby.

STAGIAIRS AAN DE MACHT: Diplomatie moet af van het hobby-imago, zegt Jaap de Hoop Scheffer vandaag in een interview met NRC. Dat betekent: meer aandacht, meer geld én meer mensen voor Buitenlandse Zaken. Zolang die versterking uitblijft, laten we volgens De Hoop Scheffer, prominent CDA’er en voormalig chef van de NAVO, de macht over aan… de stagiairs. Die halen niet langer koffie, maar zitten nu in vergaderingen en schrijven de verslagen. “Geweldig voor studenten. Maar het is niet houdbaar dat je een buitenlandse dienst voor een groot deel op basis van stagiairs runt.

GOKJE: De gokbranche houdt nog even de adem in. Gisteren had de Eerste Kamer de kans om online gokken (en reclame daarvoor) te legaliseren en Holland Casino te privatiseren. De Tweede Kamer stemde daar al jaren terug mee in. Maar senators bleken grote twijfels te hebben over gokverslavingen en malafide gokbedrijven en lieten het debat schorsen. Minister Sander Dekker, die toch al moeite heeft om zijn plannen te slijten, moet opnieuw uitleg geven. Pas daarna debatteert de Eerste Kamer verder over de wetswijziging.

TECHKARTEL: Het is tijd om de grote technologiebedrijven hard aan te pakken. Dit keer niet de woorden van De Verleiders, maar van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. De misstanden van de sector – van schendingen van privacyregels tot belastingontduiking en uitbuiting van personeel – hebben volgens Verhoeven één en dezelfde oorzaak. “Grote spelers uit de VS en ook China zijn in feite monopolisten geworden. In een vrije economie vraagt dat om democratische tegenmacht.” Met strengere wetten wil Verhoeven het marktmisbruik aanpakken en politiek gezien lijkt zijn plan niet kansloos, want andere fracties reageren welwillend.

PARTIJKARTEL: Alle kieslijsten voor de Statenverkiezingen zijn binnen. Onze redacteur Philip de Witt Wijnen spitte de lijsten door en zag: Forum voor Democratie vist opnieuw veel in eigen vijver. Een kwart van de Forum-kandidaten komt uit het eigen partijkader en meer dan dertig kandidaten staan in twee provincies op de lijst. Dat mag van de Kieswet, maar wel op een voorwaarde: wie in een provincie verkozen wordt en de zetel aanneemt, moet naar die provincie verhuizen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Alsof een vegetariër in een slachthuis gaat werken, zo ongeveer.”

Geert Wilders is verrast dat zijn oud-partijgenoot Joram van Klaveren zich tot de islam heeft bekeerd.