Brieven

Brieven

Foto iStock

Mijn oog viel op het artikelChips zijn nooit gezond, ook niet in kleinere hoeveelheden in de krant van 5 februari. (Ja, ook scholieren lezen de krant.)

Het is ook nooit goed: er is veel moeite gedaan om het aanbod van eten op school gezond te maken, en nu wordt er geklaagd over de plek van het voedsel. Zoals in het stuk terecht wordt opgemerkt, is het bewezen dat de plaatsing van het product veel uitmaakt. Producten op ooghoogte worden vaker gekocht.

Maar zo werkt het niet bij scholieren. Het gaat de scholieren namelijk niet om de plaats van het product, maar om de prijs. Scholieren hebben vaak niet veel geld te besteden, dus als de prijzen veranderen, zullen de scholieren vaker voor gezond kiezen. Als de prijs van het gezonde product daalt, zullen meer scholieren voor de gezonde opties kiezen.

Al die campagnes hebben hun doel intussen allang bereikt: jongeren weten heus wel wat gezond is. Maar als de prijs van de gezonde snack hoger is dan de prijs van het ongezonde alternatief, zal een scholier altijd sneller kiezen voor het zakje chips.


scholier (15)