Brieven

Brieven 6/2/2019

Benepen Nederland

Wat voor benepen land wordt Nederland als zelfs een bibliotheek, dé plek bij uitstek om de wereld te verkennen via boeken en lezingen, een bijeenkomst afgelast omdat de dragqueen die kinderen zou voorlezen, „indoctrinerend” zou zijn (Ook in de bibliotheek woedt nu de identiteitsstrijd, 3/2)? Of dat extra beveiliging wordt ingezet als Dolly Bellefleur, alter ego van een man, komt voorlezen? Sinds wanneer laten we onze oren hangen naar welke protestgroep dan ook? Groepen die een kleinzieligheid tentoonspreiden die het Nederlandse motto ‘vrijheid van meningsuiting’ niet waardig is? Kinderen zijn op ontdekkingsreis, moeten de wereld verkennen om (later) zélf een mening te kunnen vormen over wat zij van iets of iemand vinden. Zij moeten ervaren dat wij een tolerant land zijn waar het mogelijk is om je ‘thuis’ te voelen, waar je niet op elk woord of elke uiting wordt afgerekend. Wat jij van iets of iemand vindt, is jouw persoonlijke mening. Dat geeft je niet het recht om voor anderen, in dit geval kinderen (en de ouders die hun kind deze gelegenheid bieden), te bepalen wat al dan niet passend is. Ik sluit me volledig aan bij de woorden van Hogemans: „De bibliotheek verspreidt informatie om bij te dragen aan een samenleving waarin geen vooroordelen zijn”. Weg met de benepenheid!

Lamlendige leerplicht

In 2018 reisde ik met mijn gezin vier maanden over de Balkan en gaf ik met steun van school les aan onze kinderen. Nagenoeg iedereen dacht dat we daarmee voldeden aan de leerplicht. Die suggestie wordt ook gewekt in Wereldreis met kinderen (28/1). Maar helaas, je mag in ons land niet langer op reis met kinderen tussen de 5 en 18 jaar. Zelfs met lespakketten van de Wereldschool voldoe je niet aan de Leerplichtwet, die nog stamt uit 1969. De Leerplichtwet behelst feitelijk een schoolplicht. De overheid hecht meer belang aan de aanwezig in een erkend schoolgebouw, dan aan het onderwijs zelf. Een enkele keer keurt een leerplichtambtenaar een reisplan goed.

Maar formeel is dat een overtreding van de wet. Sommige ouders gaan toch op reis en voeren achteraf een rechtszaak, met het risico op een strafblad en forse boete. Wij kozen voor uitschrijven. Daardoor vervalt de leerplicht. Deze ‘flitsemigratie’ is een rigoureuze maatregel die niet noodzakelijk zou moeten zijn voor ouders die een of twee keer op reis willen. Ik zie hoeveel onze kinderen tijdens onze reis hebben geleerd. Het is hoog tijd dat we de verouderde leerplichtwet aanpassen aan deze tijd waar dankzij digitale mogelijkheden onderwijs op afstand goed mogelijk is.

Vervuilde medicijnen

Al meer dan 25 jaar is mij bekend dat het voorschrijven van generieke geneesmiddelen risico’s heeft. Toch hoor ik steevast van apothekers dat een generiek middel niet verschilt van het oorspronkelijke medicijn. De overheid wil graag dat apothekers kosten besparen op de geneesmiddelen, zorgverzekeringen doen daar nog een schepje bovenop. Gevolg: patiënten krijgen vaak een generiek en goedkoper product. Deze worden voornamelijk geproduceerd in landen als China en India (Ik slikte deze pil. Hoe groot is de kans dat ik kanker krijg?, 2/2). Bij mijn werk in de farmaceutische industrie liet ik regelmatig grondstoffen testen van verschillende fabrikanten, ook die uit China en India. Vaak was de kwaliteit niet constant: de eerste monsters waren van goede kwaliteit, daarna vertoonde het product onzuiverheden (vervuiling). De registratie van het geneesmiddel of de grondstof en de inspectie van de fabriek bieden onvoldoende waarborg om een constante kwaliteit te garanderen. In het geval van het bloeddrukmedicijn valsartan heeft de Zwitserse ontwikkelaar Novartis bij toeval de vervuiling in het Chinese product ontdekt. De overheid en de zorgverzekeraars zouden beter moeten nadenken over het verstrekken van goedkope generieke geneesmiddelen. De media moeten stoppen bedrijven als Novartis als slechts op winst beluste ondernemingen af te schilderen. Kwaliteit kost geld. Maar dat wordt ruimschoots terugverdiend door het voorkomen van dit soort rampzalige gevolgen.


gepensioneerd apotheker