Alstom-Siemens

Brussel haalt streep door fusieplan Franse en Duitse treinfabrikanten

De fusie tussen de treindivisies van het Franse Alstom en Duitse Siemens is van de baan. De Europese Commissie verbiedt de samensmelting uit vrees dat Alstom-Siemens een te dominante speler op de Europese treinmarkt zou worden. Dat heeft de Franse minister Bruno Le Maire (Financiën) woensdagochtend bevestigd in reactie op mediaberichten. Le Maire, voorstander van de fusie, noemt het verbod „een economische fout” die „de belangen van China dient”. Samengaan was volgens hem nodig om het hoofd te bieden aan buitenlandse bedrijven die overheidssteun genieten. Het afketsen van de fusie is een tegenvaller voor zowel de Franse als de Duitse regering. Berlijn en Parijs schaarden zich achter het fusieplan uit vrees voor concurrentie van het Chinese CRRC, ’s werelds grootste treinfabrikant. (NRC)