Aanrijding

OM wil taakstraf officier van justitie

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 150 uur en een jaar rijontzegging geëist tegen Gert V., de 43-jarige plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland. V. wordt „aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag” verweten bij een verkeersongeluk in Zwolle, twee jaar terug. Daarbij reed hij een fietser aan die onder meer haar enkel en kuitbeen brak.

Het OM verwijt V. dat hij is gaan rijden zonder zijn voorruit voldoende ijsvrij te maken. Ook zou hij de bocht te krap hebben genomen. V. was dermate onvoorzichtig dat er sprake is van een strafbaar feit, aldus het OM.

V. zei dat hij „zeer schuldbewust” is. Volgens hem zag hij het slachtoffer te laat en had hij voorrang moeten verlenen. Hij noemde het ongeluk „verschrikkelijk” en maakte „welgemeende excuses”. Maar voor hem „voelt het niet als misdrijf”. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak.

De zaak kwam in Amsterdam voor omdat V. in rechtbanken in Leeuwarden, Groningen en Assen werkt. Het is zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie wordt vervolgd. V. is geen disciplinaire straf opgelegd na het ongeluk en is in de tussentijd blijven werken.

Of V. nog een straf krijgt van zijn werkgever is onduidelijk. Tijdens de rechtszaak bleek dat het OM wil wachten op de uitspraak. Die volgt over twee weken. (NRC)