Zeker tien doden bij brand in appartementengebouw Parijs

De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Een vrouwelijke bewoner is aangehouden.

Vele tientallen brandweermensen werden ingezet. Zeker drie van hen raakten lichtgewond.
Vele tientallen brandweermensen werden ingezet. Zeker drie van hen raakten lichtgewond. Foto Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Een brand in een appartementengebouw in Parijs heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan zeker tien mensen het leven gekost. Zeker 36 anderen raakten gewond, onder wie ten minste zes brandweerlieden. Hoe de brand kon ontstaan wordt nog onderzocht, maar vooralsnog gaat justitie ervan uit dat de brand is aangestoken. Een vrouw van 40 is aangehouden.

De verdachte in het onderzoek is een bewoner van het pand. Volgens justitie is van haar bekend dat ze een geschiedenis van psychiatrische problemen heeft.

Slachtoffers

De brand brak rond 01.00 uur uit op de eerste verdieping van het acht verdiepingen tellende gebouw. Rond 05.00 uur had de brandweer panden in de omgeving ontruimd, nog eens drie uur later was het vuur onder controle. De geëvacueerde bewoners en omwonenden van het gebouw werden elders ondergebracht.

Ruim vijftig mensen konden door de brandweer worden gered. Zo moesten bewoners van het dak worden gehaald die waren gevlucht voor de rook en het vuur. Er werden meer dan tweehonderd brandweerlieden ingezet.

“Frankrijk ontwaakt geraakt na de brand op de rue Erlanger in Parijs, vannacht”, twitterde de Franse president Emmanuel Macron dinsdagochtend. Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner bracht een bezoek de plek van de brand. Hij betuigde zijn medeleven met de naasten van de slachtoffers en dankte de brandweer voor hun werk. Ook de burgemeester van Parijs prees de hulpverleners. “Zonder hun moed, hun toewijding en hun professionaliteit, zou het aantal slachtoffers veel hoger zijn.”

Het zestiende arrondissement waar de brand woedde is een hippe buurt met veel restaurants en winkels. Dat deel van de stad, waar onder meer het tennisstadion Roland-Garros is gevestigd, is ook in trek bij toeristen.

De dodelijke brand komt enkele weken na een gasexplosie in een bakkerij in het negende arrondissement. Daarbij vielen vier doden, onder wie twee brandweermannen.