Zeker tien doden bij brand Parijs, mogelijk aangestoken

Frankrijk De politie vermoedt dat de brand is aangestoken. Een vrouwelijke bewoner is aangehouden en wordt ondervraagd.

Een brand in een appartementencomplex in Parijs heeft in de nacht van maandag op dinsdag aan minstens tien mensen het leven gekost. Zeker 35 anderen raakten gewond, onder wie ten minste zes brandweerlieden.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand, maar vooralsnog gaan de autoriteiten ervan uit dat de brand is aangestoken. Een vrouw van 40 is aangehouden en wordt ondervraagd. De verdachte is een bewoner van het pand. Volgens de Franse justitie is van haar bekend dat ze psychiatrische problemen heeft gehad.

De brand brak rond één uur ’s nachts uit op de eerste verdieping van het acht verdiepingen tellende gebouw. Rond vijf uur had de brandweer panden in de omgeving ontruimd en nog eens drie uur later was het vuur onder controle. De geëvacueerde bewoners en omwonenden werden elders ondergebracht.

Ruim vijftig mensen konden door de brandweer worden gered. Zo moesten bewoners van het dak worden gehaald die waren gevlucht voor de rook en het vuur. Er werden meer dan tweehonderd brandweerlieden ingezet.

In de gemeenteraad van Parijs werd dinsdagochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo prees de hulpverleners voor hun reddingswerk. „Zonder hun moed, hun toewijding en hun professionaliteit, zou het aantal slachtoffers veel hoger zijn.”

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner bracht een bezoek aan de plek van de brand. Ook hij betuigde zijn medeleven met de naasten van de slachtoffers en bedankte de brandweer voor hun werk. De Franse president Emmanuel Macron twitterde dinsdagochtend: „Frankrijk ontwaakt geraakt na de brand op de rue Erlanger in Parijs, vannacht.”

Het zestiende arrondissement waar de brand woedde is een hippe buurt met veel restaurants en winkels. Dat deel van de stad, waar het tennisstadion Roland-Garros is gevestigd, is in trek bij toeristen.

De dodelijke brand komt enkele weken na een gasexplosie in een bakkerij in het negende arrondissement. Daarbij vielen vier doden, onder wie twee brandweermannen. Ook raakten er bijna vijftig mensen gewond bij de explosie.