Verenigde Staten

Aanklagers onderzoeken inauguratiecomité Trump

Federale aanklagers in New York hebben maandag via een dagvaarding documenten opgeëist van het inauguratiecomité van president Donald Trump, voor een juridisch onderzoek naar donaties aan het comité en besteding van het geld.

Volgens The Washington Post, die de dagvaarding heeft ingezien, zijn aanklagers op zoek naar informatie over schenkers, leveranciers, contractanten en bankrekeningen van het comité, en gegevens over buitenlandse bijdragen. Alleen Amerikaanse staatsburgers en mensen die in de Verenigde Staten wonen mogen volgens de wet geld schenken aan presidentiële inauguratie-activiteiten. De aanklagers zouden volgens de krant vooral uit zijn op communicatie met investeerder Imaad Zuberi uit Los Angeles en zijn firma Avenue Ventures, dat 900.000 dollar schonk voor Trumps inauguratie.

Volgens The Wall Street Journal zijn aanklagers ook op zoek naar informatie over gunsten die geldschieters zouden hebben ontvangen naar aanleiding van hun bijdragen. Dat zou in strijd zijn met federale anti-corruptiewetgeving.

Het inauguratiecomité zamelde 107 miljoen dollar (94 miljoen euro) in voor evenementen rond de beëdiging van Trump in januari 2017 – een record, en meer dan twee maal zoveel als voor de beëdiging van Barack Obama in 2009. (NRC)