Taakstraf geëist tegen plaatsvervangend hoofdofficier

Het OM eist een taakstraf tegen de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie omdat hij met “aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag” een verkeersongeluk zou hebben veroorzaakt.

Het oude Paleis van Justitie in Amsterdam.
Het oude Paleis van Justitie in Amsterdam. Foto Olaf Kraak/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een taakstraf van 150 uur en een jaar rijontzegging geëist tegen Gert V., de 43-jarige plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in Noord-Nederland. V. wordt “aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag” verweten bij een verkeersongeluk in Zwolle twee jaar terug. Hij reed een fietser aan die daardoor onder meer haar enkel en kuitbeen brak.

Het OM verweet V. in de Amsterdamse rechtbank dat hij is gaan rijden zonder zijn voorruit voldoende ijsvrij te maken. Ook zou hij de bocht waarin hij het slachtoffer raakte te krap hebben genomen. Daardoor was V. dermate onvoorzichtig dat er sprake is van een strafbaar feit, aldus het OM. Het is zeer uitzonderlijk dat een officier van justitie wordt vervolgd.

V. zelf nam alle verantwoordelijkheid voor het ongeluk. “Ik zit hier zeer schuldbewust.” Volgens hem zag hij het slachtoffer te laat en had hij haar voorrang moeten verlenen. Hij noemde het “verschrikkelijk” wat er is gebeurd en maakte daarvoor “welgemeende excuses” aan het slachtoffer. Maar volgens hem “voelt het niet als een misdrijf”. Hij zei dat hij werd “overvallen” door de dagvaarding en dat hij er slapeloze nachten van heeft gehad.

Lees ook: Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie voor strafrechter wegens aanrijding fietser

V.’s advocaat noemde het ongeluk een inschattingsfout. Volgens haar is er onvoldoende bewijs dat de autoruiten niet genoeg zicht boden en staat ook niet vast dat V. de bocht te krap nam. Ze noemde het een moment van onoplettendheid van V. en pleitte voor vrijspraak.

‘Hele gezin aangereden’

Het slachtoffer loopt nog altijd met krukken en de kans is klein dat zij volledig herstelt. Zij liet in een verklaring, die door de rechtbank werd voorgelezen, weten dat “haar hele gezin figuurlijk is aangereden”. Ze noemde het een groot risico om te gaan rijden zonder de autoruiten schoon te maken. Maar ze zei ook dat ze goed contact heeft gehad met V. en zijn excuses heeft geaccepteerd.

De zaak kwam in Amsterdam voor omdat V. zelf werkzaam is in de rechtbanken in Leeuwarden, Groningen en Assen. V. is geen disciplinaire straf opgelegd naar aanleiding van het ongeluk en is in de tussentijd blijven werken. Of V. nog een straf krijgt van zijn werkgever is onduidelijk. Tijdens de rechtszaak bleek dat het OM wil wachten op de uitspraak. Die volgt over twee weken.