Strijd tegen IS

Trump wekt woede Irak met nieuw militair plan

Irak heeft geprikkeld gereageerd op uitlatingen van president Donald Trump dat Amerikaanse troepen op een grote basis in Irak zouden moeten worden gelegerd om Iran in de gaten te houden.

Tijdens een televisie-interview met de zender CBS had de Amerikaanse president zondagavond verklaard dat een deel van de Amerikaanse troepen die nu nog in Syrië zijn gelegerd zouden kunnen worden overgebracht naar Irak. Van daaruit zouden ze de resterende strijders van Islamitische Staat kunnen bestoken. Bovendien, stelde de president, zouden ze de bewegingen van Iran kunnen volgen en zonodig in actie komen. „Hij vroeg Irak hierover niets”, aldus een verontwaardigde president Salih maandag tijdens een toespraak in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Een nieuwe Amerikaanse militaire presentie in Irak ligt zeer gevoelig na de interventie van 2003 en de turbulente periode die daarop volgde. De merendeels shi’itische bevolking hoort ook niet graag dat de VS vanuit hun land Iran willen bespioneren.

Salih wees er bovendien op dat het in strijd met de Iraakse grondwet is om bases in Irak te vestigen met als doel er de belangen of de veiligheid van buurlanden mee te schaden. Het is niet duidelijk of Amerikaanse plannen om meer militairen in Irak te legeren hiermee van de baan zijn. (AP, BBC)