Roken

Aanklaagster van tabaksindustrie Breed overleden aan longziekte

Lia Breed in 2018.
Lia Breed in 2018. Foto Olivier Middendorp

Lia Breed, een van de initiatiefnemers van het proces tegen de tabaksindustrie, is zondagavond op 68-jarige leeftijd overleden. Ze leed aan de chronische longziekte COPD, veroorzaakt door jarenlang roken, en had nog maar een longcapaciteit van 23 procent. Een dag voor haar overlijden nam ze contact op met onder anderen haar advocaat Bénédicte Ficq, om afscheid te nemen. Die wilde dat vier tabaksconcerns vervolgd werden voor onder andere poging tot moord of doodslag en zware mishandeling. Ficq: „Ze wilde meer aandacht voor COPD, het is een verborgen ziekte. Je ziet de mensen die de ziekte hebben niet, want ze komen de deur niet meer uit.” Anderhalve maand geleden besliste het gerechtshof in Den Haag dat justitie de tabaksindustrie definitief niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen. (NRC)