OM: verduisteraar goede doelen moet 6 miljoen terugbetalen

Het OM wil dat een andere bestuurder van de stichting 1,7 miljoen euro terugbetaalt. Tussen 2006 en 2013 vervalsten de twee mannen facturen en verduisterden ze geld.

Zijn vroegere werkgever heeft de goede doelen schadeloos gesteld voor de geleden schade, desondanks eist het OM nu alsnog het geld terug bij de man zelf.
Zijn vroegere werkgever heeft de goede doelen schadeloos gesteld voor de geleden schade, desondanks eist het OM nu alsnog het geld terug bij de man zelf. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het Openbaar Ministerie eist dat een voormalig bestuurder van een goededoelenstichting 6,3 miljoen euro terugbetaalt. Daarnaast vindt het OM dat ook de penningmeester 1,7 miljoen euro terug moet betalen. Tussen 2006 en 2013 vervalsten de twee mannen facturen en verduisterden ze geld.

Eind september werd de voormalige partner van het gerenommeerde advieskantoor Loyens & Loeff door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk. De penningmeester van de stichting kreeg toen een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, opgelegd. Beide mannen verduisterden in totaal 8,6 miljoen euro, wat grotendeels naar de goede doelen moest gaan.

200 miljoen euro in kas

Over het wegsluizen van stichtingsgeld zei de rechter toen dat de voormalig bestuursvoorzitter “ernstig misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van twee vermogende personen”. Zijn vroegere werkgever heeft de goede doelen schadeloos gesteld voor de geleden schade, desondanks eist het OM nu alsnog het geld terug bij de man zelf.

De vier stichtingen Continuendo Musarte Foundation (Musarte), Dijkverzwaring, Liberty en Dioraphte hadden 200 miljoen euro van twee vermogende mensen in kas. In 2006 beloofde de bestuursvoorzitter aan het advieskantoor dat hij geen fiscale werkzaamheden meer zou declareren bij de stichtingen. Daar hield hij zich niet aan. De helft van de 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 werd besteed, ging op aan kosten zoals het uurtarief van 600 euro van de bestuurdersvoorzitter.