Lokaal laat klimaat het bestuur al klappen

VVD’ers en CDA’ers buiten Den Haag roeren zich in het klimaatdebat. Joram van Klaveren doet een boekje open over zijn bekering tot de islam. En wat hebben D66- en PVV-kiezers met elkaar gemeen?

MICROKLIMAAT: Landelijk is de onenigheid over het klimaat voor nu bezworen. Zelfs Klaas Dijkhoff (VVD) staat achter de voorgenomen reductie van 49 procent CO2, vertelde Ed Nijpels dit weekend nog in Buitenhof. In Rijswijk liep het anders. Daar stapte de VVD gisteren uit het college, na zeventig jaar meebesturen in de gemeente. De partij vindt dat het college te veel haast maakt met maatregelen die de gemeente voor 2040 aardgasvrij moeten maken. En dus gaan de VVD’ers op de rem, “totdat de landelijke discussie over het klimaatakkoord is beslecht”.

Microklimaat II: Niet alleen de VVD worstelt met het klimaat. Vandaag schrijven de lijsttrekkers van het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen, alle twaalf, in een ingezonden brief in De Telegraaf dat het hoog tijd is te “stoppen met dromen en drammen over klimaat”. Ze zijn vóór het halen van de Parijse klimaatdoelen, maar niet op onbetaalbare of overhaaste wijze. Hoe dan wel? Dat wordt uit de brief niet duidelijk.

Microklimaat III: Loopt de temperatuur ook in de Tweede Kamer weer op? Vanmiddag debatteert het parlement, na aandringen van de oppositie, alsnog mét de fractievoorzitters van de regeringspartijen over het klimaat. (Vanaf 16.15 uur hier te volgen.)

BEKEERLING: Het begon met een boek tégen de islam, het eindigde met een bekering. Joram van Klaveren is nu zélf moslim. Van Klaveren, oud-Kamerlid voor de PVV en de afgesplitste fractie Bontes/Van Klaveren (en eerder raadslid voor de VVD en stagiair bij de ChristenUnie), vertelt in een uitgebreid interview in NRC over de “theologische zoektocht” die hij doormaakte. Politiek links is hij met zijn bekering niet geworden, vertelt hij in het interview, maar dat criminaliteit en islam aan elkaar gelinkt zijn, slikt hij in. “En het idee dat de hele islam uit Nederland moet worden verbannen, waar ik ooit een motie voor indiende, dát heb ik uiteraard niet meer.”

CARACAS-KRAKER: “Gracias Holanda”, aldus Juan Guaidó, de voorzitter van het Venezolaanse parlement die het opneemt tegen het regime-Maduro. Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) maakte gisteren bekend dat Nederland Guaidó vanaf nu erkent als interim-president. Dat zat eraan te komen: eerder stelde Nederland met andere Europese landen al een ultimatum dat binnen acht dagen nieuwe verkiezingen van Maduro eiste. Terwijl de Europese Unie verder ruziet over een gezamenlijk standpunt, weet Blok in elk geval wie hij straks moet bellen als hij met Venezuela wil overleggen.

KIESKEURIG: Wat hebben D66, SP en PVV met elkaar gemeen? Allemaal hebben ze grote moeite hun landelijke kiezers naar de lokale stembus te trekken, laat onderzoek van de Universiteit Twente zien. De onderzoekers baseerden hun vondsten op de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar ook voor de komende Statenverkiezingen zijn hun lessen van belang. Immers: probeer je kiezers van andere partijen over te halen, of voer je vooral een opkomstcampagne voor de eigen achterban?

Kieskeurig II: Nog een les volgens de onderzoekers: bijna de helft van de lokale kiezers stemt niet op de lijsttrekker maar op een specifieke kandidaat, vaak een persoonlijke bekende.

VREUGDELOOS: Vreugdevuren kunnen politiek explosief zijn, dat zagen we al in Scheveningen. Nu blijkt een verbod op vreugdevuren ook in Vlaardingen voor woede te hebben gezorgd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt bedreigingen aan het adres van burgemeester Annemiek Jetten, die tijdens de afgelopen jaarwisseling geen toestemming gaf voor een traditioneel vreugdevuur in de stad. Daarop volgden anonieme bedreigingen (“We gaan haar neerknallen”), een spandoek (“Jetten ga maar terug naar Sluis, Vlaardingen wordt toch niet jouw thuis”) en beledigingen via sociale media. Volgens de Volkskrant is de eerste belediging inmiddels geseponeerd. “Het betreft de tekst op Facebook: ‘Stik in je kerstmaaltijd’.

QUOTE VAN DE DAG:

“Ik heb bijgedragen aan het in stand houden en voeden van een slecht beeld van de islam, maar je kunt je niet voorstellen hoe die vooroordelen doorwerken, tot je er zelf mee te maken krijgt.”

Joram van Klaveren, bekeerd tot de islam, blikt terug op zijn PVV-Kamerlidmaatschap.