Faillissement

Tuchtrechter schorst accountants KPMG om rol bij Boer & Croon

De tuchtrechter heeft twee KPMG-accountants voor een maand uit het register geschrapt. Aanleiding is de rol die zij hebben gespeeld in de aanloop naar het faillissement van adviesbureau Boer & Croon in 2014. Het bedrijf ging toen ten onder aan een zware schuldenlast. Volgens de rechter keurden de twee accountants enkele jaarrekeningen onterecht goed. Zij mogen nu een maand lang niet hun beroep uitoefenen. De tuchtrechter verwijt de accountants dat ze risico’s die waren ontstaan als gevolg van herfinancieringen en oplopende schulden niet op waarde hebben geschat. Daarmee „hebben zij hun kerntaak als controlerend accountant veronachtzaamd”. Boer & Croon maakte in 2014 een doorstart en kent nu twee takken: het levert interim-managers en adviseert bij fusies en overnames. (NRC)